Peruuttamisoikeus

EU-alueella verkkokaupasta ostetuilla tuotteilla on pääsääntöisesti 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana ostoksen voit perua ilman erityistä syytä.

Menetänkö peruuttamisoikeuden tutustuessani tilaamaani tavaraan?

Et menetä. Voit tutustua tilaamaasi tavaraan purkamalla sen pakkauksen sekä tarkastamalla sen ominaisuudet ja toimivuuden. Huomaathan, ettet välttämättä menetä peruuttamisoikeutta silloinkaan, kun otat tavaran käyttöön, mutta vastaat tavaran arvon alentumisesta. Jos tavara on tullut käyttöönoton myötä myyntikelvottomaksi, joudut vastaamaan arvon alentumisesta koko sen arvolla. Jos myyjä ei ole ennen tilauksen tekoa kertonut peruuttamisoikeudesta ja sen sisällöstä esimerkiksi sopimusehdoissa, se ei saa vaatia korvausta arvonalennuksesta.

Haluan peruuttaa tekemäni tilauksen. Kuinka toimin?

Peruuttamisilmoitus on tehtävä viimeistään 14 päivän kuluessa tavaran vastaanottamisesta tai sopimuksen tekemisestä. Pelkkä tavaran palauttaminen tai noutamatta jättäminen postista ei riitä. Voit ilmoittaa peruuttamisesta myös ennen tavaran toimittamista. Peruuttamisilmoitus tulee tehdä kirjallisesti. Voit käyttää verkkokaupan sivulla olevaa peruuttamisilmoituslomaketta tai tehdä sen vapaamuotoisesti.

Asioi myyjän suuntaan kielellä, jolla myyjä palveluaan sinulle on tarjonnut tai jolla se pyytää asioitavan (mikäli mahdollista). Käytä tarvittaessa apuna verkosta löytyviä maksuttomia käännösapureita kuten Google Kääntäjää, jos vieras kieli tuottaa sinulle haasteita.

Jos peruutat esimerkiksi sähköpostitse, mainitse peruuttamisilmoituksessa ainakin seuraavat tiedot: nimesi, postiosoitteesi, tilausnumero, asiakasnumero tai jäsennumero, jos sellainen on. Säilytä peruuttamisilmoitus itselläsi.

Huomaathan, että kuluttajan täytyy palauttaa tavara viimeistään 14 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä. Palautuksesta kannattaa pyytää palautuskuitti.

Onko peruuttamisoikeus aina 14 päivää?

Jos myyjä ei ole kertonut peruuttamisoikeuden käyttämistä koskevista ehdoista, oikeus peruuttaa kauppa pitenee normaalin peruuttamisajan päättymisestä 12 kuukauteen. Jos myyjä korjaa puutteelliset tiedot, peruuttamisaika päättyy 14 päivän kuluttua päivästä, jolloin sait korjatut tiedot. Myyjä voi myös vapaaehtoisesti tarjota 14 päivää pidemmän peruutusajan tuotteilleen.

Koskeeko peruuttamisoikeus kaikkia verkosta tehtyjä hankintoja?

Vaikka valtaosalla verkossa tehdyistä ostoksista on peruuttamisoikeus, se ei koske esimerkiksi seuraavia tavaroita tai palveluja:

  • lentoja
  • majoituspalveluja
  • auton vuokraamista
  • vapaa-ajan palvelua (esimerkiksi huvi-, kulttuuri- ja urheilutapahtumat, harrastuskurssit ja välinevuokraus), JA
  • sopimuksessa edellytetään suoritusta määrättynä ajankohtana tai määrätyn ajan kuluessa.
  • lehtitilauksia
  • tuotteita, jotka on tehty kuluttajan määrittelyjen mukaisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi mittatilaustyöt ja kaiverrukset, jotka ovat ilmeisen henkilökohtaisia.
  • nopeasti pilaantuvia tai vanhentuvia tuotteita
  • sinetöitynä toimitettua tavaraa, jota ei voi terveydellisistä tai hygieniasyistä paketin avaamisen jälkeen palauttaa, esimerkiksi piilolinssit, kosteusvoiteet ja lääkkeet
  • sinetöitynä toimitettua ja avattua ääni- tai kuvatallennetta tai tietokoneohjelmaa, esimeriksi sinetöidyt cd/dvd-levyt