Matkapaketit

Harkitsetko matkapaketin varaamista toisesta EU-maasta? Olemme koonneet näille sivuille tietoa matkan hankkimisesta ja neuvoja ongelmatilanteiden varalle.

Mikä on matkapaketti?

Matkapaketti on kahden erilaisen yhteishintaan ostetun matkapalvelun yhdistelmä. Matkapalveluita ovat lento tai muu kuljetus, majoitus, autonvuokra tai muu lisäpalvelu, esimerkiksi retki. Matkapaketin muodostavat esimerkiksi yhdellä kertaa ostetut lennot ja hotellimajoitus.

Yhdistetystä matkajärjestelystä on kyse, kun matkustaja varaa samaa matkaa tai lomaa varten matkailupalveluja eri palveluntarjoajilta yhden kerrallaan ja eri sopimuksilla. Kukin matkapalvelun myynyt yritys vastaa vain omasta palvelustaan.

Matkapaketteja koskevasta vähimmäissuojasta säädetään direktiivissä EU 2015/2302. Kun hankit matkasi toisesta EU-maasta, sinulla on sen maan kansallisen lainsäädännön suomat oikeudet, jotka ovat vähintään direktiivin mukaiset.

Tutustu aina sopimusehtoihin ennen matkapaketin ostamista. Kiinnitä erityistä huomiota matkan peruuttamista tai muuttamista koskeviin ehtoihin.

Onko parempi ostaa matkapaketti vai varata matkat itse?

Matkanjärjestäjä on vastuussa koko matkapaketista, esimerkiksi matkaan kuuluvista palveluista kuten kuljetuksista ja majoituksesta. Kun ostat matkapaketin, sinulla on turvatumpi asema kuin esimerkiksi pelkän lentolipun varanneella matkustajalla. Laajemmat oikeudet koskevat esimerkiksi matkan siirtämistä toiselle henkilölle. Lisäksi matkanjärjestäjän täytyy tarjota tarvittaessa apua. Suojaasi lisää myös se, että matkanjärjestäjällä on velvollisuus asettaa vakuus maksukyvyttömyyden varalle.

Lue myös

Muis­ti­lis­ta matkapakettimatkaa suun­nit­te­le­val­le 

Mat­ka­pa­ke­tin os­ta­mi­nen ko­ro­na-ai­ka­na