Paketresor

Tänker du att boka en paketresa i en andra EU-riket? På den här sidan har vi samlat information om att boka resan och råd bara i fall att problem.

Vad är en paketresa?

Paketresor är en kombination av två olika resetjänster som köpts till ett gemensamt pris. Resetjänster är flyg eller annan transport, inkvartering, hyrbil eller annan tilläggstjänst, till exempel en utflykt. Paketresor består till exempel av flyg och hotellinkvartering som köpts på en gång.

Det är fråga om kombinerade resetjänster när resenären för samma resa eller semester reserverar resetjänster av olika tjänsteleverantörer en i taget och genom olika avtal. Då ansvarar varje företag som har sålt en resetjänst endast för sin egen tjänst.

Bestämmelser om minimiskydd för paketresor finns i direktiv EU 2015/2302. När du köper en resa från ett annat EU-land har du enligt landets nationella lagstiftning rättigheter som uppfyller minst direktivets krav.

Bekanta dig alltid med avtalsvillkoren innan du köper en paketresa. Fäst särskild uppmärksamhet vid villkoren för avbokning eller ändring av resan.

Är det bättre att köpa en paketresa eller att boka resan själv?

Researrangören ansvarar för hela resepaketet, till exempel för de tjänster som ingår i resan, såsom transporter och inkvartering. När du köper en paketresa har du en säkrare ställning än till exempel en resenär som bokat en flygbiljett. De mer omfattande rättigheterna gäller till exempel överföring av resan till en annan person. Dessutom ska researrangören vid behov erbjuda hjälp. Skyddet utökas också av att researrangören är skyldig att ställa säkerhet för insolvens.

Läs också

Minneslista för den som planerar en paketresa Länken öppnas i nytt fönster

Att köpa en paketresa under coronatiden