Hävning av avtal

Resenären har rätt att häva paketreseavtalet när som helst innan resan inleds. Var dock beredd på att betala en avbokningsavgift. När du bokar en resa lönar det sig att teckna en reseförsäkring som även täcker avbokningskostnaderna åtminstone i sjukdomsfall. Resenären har, som tidigare, rätt att avboka en resa utan avbokningsavgift om något avvikande händer på resmålet, till exempel en naturkatastrof.

Under coronatiden har många researrangörer gjort sina avbokningsvillkor mer flexibla. Kom dock alltid ihåg att bekanta dig med resevillkoren redan innan du bokar en resa.

Om du vill häva avtalet på grund av ändrade priser eller väsentliga ändringar i avtalsvillkoren eller om arrangören avbokar resan, då kan du antingen delta i en resa av motsvarande eller bättre kvalitet om researrangören eller förmedlaren kan erbjuda ett ersättande resepaket eller få tillbaka de pengar du betalat så snart som möjligt.

Om det erbjudna ersättande resepaketet är av sämre kvalitet än det ursprungliga, ska researrangören återbetala prisskillnaden. Om en ersättande resa inte ordnas kan du kräva ersättning enligt den nationella lagstiftningen för att avtalet inte har fullgjorts. Du kan inte få ersättning om avbokningen till exempel beror på att det minsta antal deltagare som krävs för resan inte har anmält sig och att du inom en viss tid skriftligen har meddelats om avbokningen.