Timeshare

Vi har samlat information om timeshare-avtal på den här sidan.

Vad är timeshare?

I Europa är termen ”timeshare” en övergripande benämning på tidsdelat boende och långfristiga semesterprodukter. Med timeshare avses oftast en tidsdelad nyttjanderätt till en viss fastighet, en fritidsbostad på en semesterort eller exempelvis en båt under en eller två veckor. Timeshareavtalet är ett över ett år långt avtal som gäller dessa.

Timeshare kan också vara ett medlemskap i en klubb eller något som ger dig rätt till poäng för att skaffa liknande boende på en annan plats. Allt oftare är timeshareköpets föremål en rabatt-voucher till exempel på kryssningar eller en DVD-skiva där semesterprodukten presenteras.

Var kan man stöta på timeshareförsäljare?

Finländska konsumenter möter timeshareförsäljare framför allt på turistorter i Spanien, särskilt Kanarieöarna, samt Portugal, Madeira och Grekland. Försäljaren är oftast en finländare, som lockar med en lotterivinst eller gåva, varefter ett försäljningsmöte följer.

Vilket skydd ger timesharedirektivet?

Genom timesharelagstiftningen har man strävat efter att skapa europeiska spelregler för avtal på över ett år som gäller timeshare och långfristiga semesterprodukter samt återförsäljning och byte av dem. Regleringen garanterar ett minimiskydd inom Europa. Därigenom har köparen t.ex. ångerrätt och försäljaren får inte kräva handpenning.

Läs mer:

Handel med semesteraktier och andra långfristiga semesterprodukter regleras i EU-direktiv 2008/122/EG

Timesharebusinesscheck.org – Information till timeshareägare

The Timeshare Association – Information om semesterandelar