Timeshare-lomatuotteet

Tälle sivulle olemme koonneet tietoja timeshare-sopimuksista.

Mikä on timeshare?

Euroopassa termi ”timeshare” on yleisnimitys aikaosuuksille ja pitkäkestoisille lomatuotteille. Timeshare tarkoittaa yleensä viikon tai kahden kestävää osa-aikaista käyttöoikeutta tiettyyn kiinteistöön, lomakohteessa sijaitsevaan vapaa-ajanasuntoon tai esimerkiksi veneeseen. Timeshare-sopimus on näitä koskeva, yli vuoden kestävä sopimus.

Timeshare saattaa myös olla jäsenyys klubissa tai se voi oikeuttaa pisteisiin, joilla voit hankkia samantyyppisen majoituksen toisessa lomakohteessa. Yhä useammin timeshare -kaupan kohteena on alennus-voucher esimerkiksi risteilylle tai DVD-levy, jossa lomatuotetta esitellään.

Missä timeshare-myyjiin voi törmätä?

Suomalaiskuluttaja kohtaa timeshare-myyjiä lähinnä Espanjan, erityisesti Kanarian saarten sekä Portugalin, Madeiran sekä Kreikan turistikohteissa. Myyjä on yleensä suomalainen, jonka tarjoamaa arpavoittoa tai lahjaa seuraa timeshare-tuotetta koskeva myyntilaisuus.

Mitä suojaa timeshare-direktiivi antaa?

Timeshare-lainsäädännöllä on pyritty luomaan Euroopan laajuisesti pelisäännöt yli vuoden kestäviä aikaosuuksia, pitkäkestoisia lomatuotteita, niiden jälleenmyyntiä ja vaihtoa koskeviin sopimuksiin. Sääntelyllä taataan tietty vähimmäissuoja koko Euroopan alueella. Tämän johdosta ostajalla on esimerkiksi peruutusoikeus eikä myyjä saa vaatia etumaksua.

Lainsäädäntö

Lomaosakkeiden ja muiden pitkäkestoisten lomatuotteiden kauppaa säännellään EU-direktiivillä 2008/122/EY

Lue lisää

Timesharebusinesscheck.org – Tietoa timesharen omistajille

The Timeshare Association – Tietoa timesharesta