Resemässan börjar – vad ska du komma ihåg innan du köper resan?

”MATKA2015”,  den största resemässan  i Norden ordnas i Messukeskus Helsingfors den 15-18 januari 2015. Den första dagen är riktad mot proffs inom resebranschen. Resemässan samlas över 1000 utställarna från 80 olika länder tillsammans.

I år har Konsumenteuropa i Finland inte en egen avdelning på resemässan, men vi påminner alla besökarna, att det är viktigt att komma ihåg att rätten till av- eller ombokning av resan bara gäller bokningar där detta anges specifikt i avtalsvillkoren. Läs villkoren för ändring av bokningen noggrant och tänk på att en tilläggsavgift oftast debiteras för ändringar.

Resor bokas allt oftare på webben. Det finns många erbjudanden på nätet under resemässan, som är till buds för alla. När du bokar en resa på nätet, är det viktigt att uppgifterna på bokningsblanketten är korrekt inskrivna. Om t.ex. namnet på flygbiljetten är felskrivet, kan det bli dyrt att korrigera eftersom en serviceavgift oftast debiteras för ändring av bokningen. Ibland finns det överhuvudtaget ingen ändringsmöjlighet. Det är alltid säkraste att betala med kreditkort på webben.

Om du bokar resan eller flygbiljetten hos en resebyrå utanför Europa har du inte nödvändigtvis ett lika täckande konsumentskydd som när du köper av ett europeiskt företag.

Om resan har anskaffats från en resebyrå eller flygbolag i annat EU-land och det uppstår problem, kan du ta kontakt med oss, Konsumenteuropa i Finland – vi hjälpar i gränsöverskridande tvistemål inom EU.

Om du har problem med en finsk resebyrå eller flygbolag, kontakta Konsumentrådgivningen för råd.

Läs mera: