Matkamessut alkavat – mitä pitää muistaa ennen matkan ostamista?

Matkailualan ammattilaisia ja suurta yleisöä kokoavat Matka2015 -messut käynnistyvät Helsingin Messukeskuksessa torstaina 15.1. ammattilaispäivällä ja jatkuvat 16. – 18.1. kaikille avoimina. Mukaan on ilmoittautunut noin 1000 näytteilleasettajaa yli 80 maasta. Uusina maina mukana on Bhutan, Uganda, Madagascar, Antigua&Barbuda, Costa Rica, Ghana ja Kambodža. Myös Suomi on kattavasti messuilla edustettuna.

Euroopan kuluttajakeskuksella ei ole tänä vuonna omaa osastoa. Muistutamme kuitenkin messukävijöitä, että ennen matkan varaamista kannattaa aina tutustua kyseisen matkatoimiston tai palveluntarjoajan, esimerkiksi lentoyhtiön, sopimus- ja varausehtoihin.

Matkamessujen aikana useilla yrityksillä on myös tarjouksia, joita voi ostaa verkosta messuilla käymättä. Verkosta matkaa ostaessa pitää olla tarkkana muun muassa nimen kirjoittamisen ja päivämäärien kanssa, koska pienenkin näppäilyvirheen korjaaminen on pääsääntöisesti maksullista tai muutostentekomahdollisuutta ei ole välttämättä lainkaan. Matka on turvallisinta maksaa luottokortilla.

Lisäksi kannattaa muistaa, että valmismatkan ostajan asema on kuluttajansuojan kannalta turvatumpi kuin esimerkiksi erillisen lennon ostajalla.

EU-alueella kuluttajansuojan taso on kuitenkin melko yhtenäinen, ja Euroopan kuluttajakeskus auttaa kuluttajia matkustamiseen liittyvissä ongelmatilanteissa silloin, kun matka tai vaikkapa lento on ostettu toisessa EU-maassa toimivalta yritykseltä. Kotimaisten matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden tuotteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa voi puolestaan kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen.

Lisätietoja: