EU-valet är viktigt även ur ett konsumentperspektiv – kom ihåg att rösta den 9 juni

Snart är det dags att rösta i EU-valet tillsammans med andra européer. I Finland är den egentliga valdagen 9.6.2024 och dessförinnan är det också möjligt att förhandsrösta. I Finland pågår förhandsröstningen 29.5–4.6.2024. Valet är inte bara en hörnsten i demokratin utan också betydelsefullt för konsumenten, eftersom de Europaparlamentsledamöter som nu väljs, dvs. meppar, också kommer att påverka den kommande konsumentlagstiftningen inom EU.

Mer information om vad som står på spel för konsumenten i det här valet och varför det lönar sig att rösta finns i Europaparlamentets Finlandskontors informatör Hannariikka Nieminens gästkolumn (på finska) som publicerades i maj i Konsument Europa Finlands nyhetsbrev 2/2024.

Grundläggande information om EU-valet

För att du ska kunna rösta i EU-valet måste du:

  • ha fyllt 18 år senast på valdagen
  • vara finsk medborgare eller medborgare i ett EU-land och ha en permanent adress i Finland eller en finsk medborgare som bor utomlands.

På den egentliga valdagen den 9 juni kan du rösta endast vid din egen vallokal. Vallokalen har angetts på meddelandekortet som skickats till alla röstberättigade före valet. Vallokalerna är öppna på valdagen kl. 9–20.

I Finland kan man förhandsrösta på kommunernas allmänna röstningsställen, såsom köpcentrum och bibliotek.

Närmare information om röstningen finns på Europaparlamentets valsidor.