EU-vaalit ovat tärkeät myös kuluttajanäkökulmasta – muista äänestää 9.6.

Pian on aika äänestää EU-vaaleissa yhdessä muiden eurooppalaisten kanssa. Suomessa varsinainen vaalipäivä on 9.6.2024., ja sitä ennen on mahdollista äänestää myös ennakkoon. Suomen ennakkoäänestyspäivät ovat 29.5.–4.6.2024. Vaalit ovat paitsi demokratian kulmakivi, myös kuluttajan kannalta merkitykselliset, sillä nyt valittavat Euroopan parlamentin jäsenet eli mepit ovat vaikuttamassa myös tulevaan kuluttajalainsäädäntöön EU:ssa.

Lisää tietoa siitä, mitä kuluttajalla on näissä vaaleissa peleissä ja miksi kannattaa äänestää, löydät Euroopan parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja Hannariikka Nieminen vieraskynäkirjoituksesta, joka julkaistiin toukokuussa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjeessä 2/2024.

Perustietoa EU-vaaleista

Jotta voit äänestää EU-vaaleissa, sinun tulee olla:

  • täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä
  • olet Suomen kansalainen tai EU:n jäsenmaan kansalainen, jolla on pysyvä osoite Suomessa, tai ulkomailla asuva Suomen kansalainen.

Varsinaisena vaalipäivänä 9. kesäkuuta voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Äänestyspaikka on ilmoitettu ennen vaaleja äänioikeutetuille toimitetussa ilmoituskortissa. Vaalihuoneistot ovat vaalipäivänä auki klo 9-20.

Suomessa voi äänestää ennakkoon kuntien yleisillä äänestyspaikoilla, kuten ostoskeskuksissa ja kirjastoissa.

Tarkempaa tietoa äänestyksestä löytyy Euroopan parlamentin vaalisivustolta.