Information till EM-fotbollsturister om hur man tar sig runt i Tyskland

Fotbollsfans från olika delar av Europa styr snart kosan till Tyskland, där man spelar om Europamästerskapet i fotboll 14.6–14.7.2024. Europeiska konsumentcentret i Tyskland (ECC Germany, Europäisches Verbraucherzentrum Deutschland) har sammanställt information för EM-turisterna om den tyska kollektivtrafikens särdrag

Med en stadionbiljett reser du gratis – kom ihåg att kontrollera biljettens täckning.

Det bekvämaste sättet att resa i Tyskland är med tåg. ”Fan Pass” är en gratis 36 timmars biljett som följer med matchbiljetten och finns i UEFA EURO 2024 appen. Detta pass gör det möjligt att under matchdagen använda kollektivtrafik i värdstaden från kl. 6 till följande dag kl. 18. Passets täckning bör dock kontrolleras på förhand: I Tyskland finns det över 60 trafikanter i olika områden och användningen av biljetten i fel område kan leda till böter på 60 euro. Närmare information finns på UEFA:s webbplats.

Specialpriser och Deutschland-Ticket

”DB Ticket Euro 2024” erbjuder tillträde till regionala tåg mellan turneringsplatserna för dem som reser i Tyskland. ”Interrail Pass Euro 2024” erbjuder 25 procent rabatt på en resa från 33 europeiska länder. Dessa erbjudanden kan bokas på Deutsche Bahns webbplats och DB Navigator appen.

För dem som vill resa billigast är ”Deutschland-Ticket” ett bra alternativ, eftersom det möjliggör obegränsade resor runt om i Tyskland, men endast med regionala och lokala tåg, bussar, spårvagnar och tunnelbanor. Biljetten är dock förknippad med ett särskilt avbokningsvillkor och biljetten är tillgänglig endast för hela kalendermånader. Observera att om avtalet inte annulleras före den 10:e i månaden fortsätter det automatiskt följande månad. Det lönar sig alltså till exempel för den som köper en biljett för juli att avboka den före 10.7.2024, och den som köper en biljett till juni borde avboka den redan före 10.6.2024.

Om din tågresa inte löper som planerat hittar du information om dina rättigheter och eventuella ersättningar på Konsumenteuropa i Finlands webbplats för tågresor. I problemsituationer ska du först försöka sköta ärendet själv med företaget. Vid behov kan du vända dig till oss för att få råd om du inte själv kan lösa problemet med ett tyskt företag som till exempel Deutsche Bahn.