Miten ECC-verkosto auttoi suomalaiskuluttajia – tapausesimerkkejä vuoden 2014 varrelta

Kokosimme alle muutamia esimerkkejä suomalaiskuluttajien tapausten selvittämisestä Euroopan kuluttajakeskusten verkoston avulla.

Verkkokaupasta tehty hintava tilaus toimitettiin lopulta
Kuluttaja tilasi auton varaosia englantilaisesta verkkokaupasta ja maksoi noin 2400 euron suuruisen laskun pankkisiirrolla. Myyjä ei kuitenkaan lähettänyt tilattuja osia. Koska asia ei selvinnyt kuluttajan yrityksistä huolimatta, otti hän yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen Suomessa. Tapausta selvitettiin ja soviteltiin Euroopan kuluttajakeskuksen Iso-Britannian toimipisteen avulla, ja lopulta suomalaiskuluttaja sai yritykseltä tilaamansa tavarat.

Alennuskuponki hyvitettiin verkkokaupassa
Kuluttaja tilasi ruotsalaisesta verkkokaupasta vaatteita ja käytti maksaessaan sähköpostiinsa saamaansa 10 euron alennuskuponkia. Kuluttajan peruutettua kaupan kahden tuotteen osalta myyjä poisti kahteen tuotteeseen kohdennetun tarjouksen. Kuluttaja vaati huomioimaan annetun alennuksen pidettyjen vaatteiden hinnassa, sillä niiden yhteenlaskettu euromäärä täytti edelleen myyjän kampanjaehdon vähimmäisrajan, joka oli 55 euroa. Myyjä ilmoitti kuluttajalle, ettei se tule suorittamaan vaadittua hyvitystä. Euroopan kuluttajakeskuksen Ruotsin toimipiste otti Suomen toimipisteen pyynnöstä yhteyttä myyjään asian selvittämiseksi ja vetosi epäselviin sopimusehtoihin, joita tulee tulkita laatijansa – eli yrityksen – vahingoksi. Yhteydenotto johti nopeasti siihen, että suomalainen kuluttaja sai takaisin vaatimansa summan.

Matkatavarat viivästyivät kotiinpaluussa – välttämättömät hankinnat korvattiin
Kuluttajan matkatavarat viivästyivät joitain päiviä paluulennolla kotiin Suomeen. Koska kuluttajalla oli työtapaaminen ja hänen pukunsa ja navigointilaitteistonsa olivat viivästyneissä matkatavaroissa, hän joutui hankkimaan uuden puvun sekä navigaattorin tapaamista varten. Isobritannialainen lentoyhtiö kieltäytyi hyvittämästä niitä kuluttajalle vedoten yleiseen käytäntöönsä jättää suorittamatta hyvityksiä silloin, kun matkatavarat eivät saavu ajoissa kuluttajan kotipaikkaan. Lentoyhtiö lähti siitä, ettei kuluttajalle voi aiheutua vahinkoa tällaisessa tilanteessa, sillä korvaavia vaatteita ja tarvikkeita löytyy kotoa eikä korvaavien vaatteiden ja tarvikkeiden hankkiminen ole näin ollen perusteltua. Euroopan kuluttajakeskusten Iso-Britannian toimipiste otti Suomen toimipisteen pyynnöstä yhteyttä lentoyhtiöön asian selvittämiseksi ja toi esille sen tosiseikan, ettei kuluttajalla välttämättä ole käytettävissään kyseisen kaltaisia korvaavia vaatteita ja tarvikkeita kotonaan. Tämän seurauksena suomalaiskuluttaja sai vaatimansa noin 270 euron hyvityksen välttämättömistä vaate- ja tarvikehankinnoistaan.

Matkatoimisto hyvitti peruuttamansa matkan
Suomalaiskuluttaja hankki ruotsalaiselta matkatoimistolta pakettimatkan Turkkiin neljälle matkustajalle ja maksoi matkasta 340 euron etumaksun varauksen yhteydessä. Matkatoimisto peruutti matkan noin viikon kuluttua varauksen vahvistamisesta, mutta ei useista yhteydenotoista huolimatta suorittanut maksunpalautusta kuluttajalle. Euroopan kuluttajakeskuksen Ruotsin toimipisteen yhteydenotto matkatoimistoon johti nopeasti 340 euron hyvittämiseen suomalaiskuluttajalle.

Kerromme tuoreita tapausesimerkkejä tässä uutiskirjeessä vuoden 2015 aikana.

Lisätietoja toiminnastamme:

Valitusmäärät kasvussa – vuosi 2014 pähkinänkuoressa. (Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirje 1/2015.)
Tietoa Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteestä
Tietoa valitusten käsittelystä Euroopan kuluttajakeskuksessa

Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC-Net) kotisivut