Matka suunnitteilla?

Oletko varannut matkan ensi vuodelle tai harkitsemassa sitä? Matkojen ostaminen verkosta yleistyy jatkuvasti ja tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja niin lentolippujen, hotellien kuin autonvuokraamisen suhteen.

Euroopan kuluttajakeskus on koonnut muutamia hyödyllisiä ohjeita, jotka kannattaa muistaa matkaa varatessa ja ostaessa.

Valitse luotettava kauppakumppani

Kun olet valitsemassa matkanjärjestäjää, hotellia tai lentoyhtiötä, jonka kanssa haluat asioida, etkä tunne yritystä jo ennalta, katso löydätkö yrityksen yhteystiedot.

Löydätkö yrityksen nimen, katuosoitteen, kotipaikan, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen? Jos et löydä yrityksen yhteystietoja tai löydät pelkän postilokero-osoitteen, harkitse tarkkaan, kannattaako yritykseen luottaa. Voit myös etsiä muiden kokemuksia yrityksestä hakukoneiden kautta.

Huomaathan, että yritys voi olla ulkomainen, vaikka sillä olisi suomenkieliset verkkosivut. Tällöin suomenkielistä asiakaspalvelua ei välttämättä ole saatavilla.

Ole huolellinen ja lue sopimusehdot

Varausta tehdessäsi tarkasta, että syöttämäsi tiedot (esimerkiksi nimi ja päivämäärät) ovat varmasti oikein, sillä niiden korjaaminen myöhemmin saattaa maksaa.

Ennen varauksen vahvistamista on erityisen tärkeää muistaa lukea sopimusehdot huolellisesti. Jos haluat perua tai siirtää matkasi, niin oikeus tehdä näin koskee vain sellaista varausta, jonka sopimusehdoissa mahdollisuus selkeästi todetaan. Muutoksista peritään myös yleensä lisämaksu.

Valmismatka on mahdollista siirtää toiselle henkilölle, mutta tämä koskee vain valmismatkoja, joilla on EU-direktiivin takaama minimisuoja. Ehdot voivat vaihdella matkanjärjestäjästä riippuen, joten niihin on syytä tutustua tarkasti.

Maksa matkasi turvallisesti

Luottokortilla maksaminen on yleensä turvallista ja sitä kannattaa suosia maksuvälineenä, jos suinkin mahdollista. Kiinnitä huomiota verkossa maksamisen suojaukseen. Tunnistat suojatun yhteyden verkko-osoitteen alussa olevasta lukon kuvasta sekä https-muotoon muuttuneesta osoitteesta. Omia luottokorttietoja ei pidä antaa sähköpostilla, chatissa tai puhelimitse.

Luottokortilla maksaessasi sinulla on myös mahdollisuus vaatia ongelmatilanteissa maksunpalautusta luottokorttiyhtiöltäsi. Joillain matkanvaraussivustoilla on mahdollista maksaa myös maksunvälityspalvelun (kuten PayPal) kautta tai laskulla.

Risteilyjen kuluttajansuoja

Pikkujouluaikana osa suuntaa risteilylle juhlimaan, ja risteilyt ovat muutenkin kautta vuoden suosittuja miniloman viettotapoja. Tiesitkö, että EU:n laivamatkustajan oikeudet koskevat myös risteilyjä? Eli viivästyksistä ja peruutuksista on mahdollista tietyin edellytyksin saada korvausta. Osa oikeuksista ei tosin päde risteilyillä, joihin sisältyy yli kaksi yöpymistä laivalla, mutta tällöin voit ongelmatilanteessa vedota matkaa koskeviin sopimusehtoihin. Jos laivamatka on osa valmismatkaa, sinulla on valmismatkalainsäädäntöön perustuva lisäsuoja laivamatkustajan oikeuksien lisäksi.

Lue lisää verkkosivuiltamme:

Ennen kuin ostat matkan
Valmismatkat
Lennot
Laivamatkat
Junamatkat
Autonvuokraus