Eurooppa kutsuu junaan

Matkailu on monelle mieluisa harrastus, mutta miten sen saisi yhdistettyä ympäristöystävällisyyteen? Junamatkailu Euroopassa on yksi hyvä vaihtoehto tähän. Raideliikenteen kokonaispäästöt ovat merkittävästi pienemmät esimerkiksi lentoliikenteeseen  verrattuna, ja matkustaminen Euroopan maiden välillä on junalla varsin saumatonta, mihin Interrail-lippujärjestelmä tuo lisäjoustoa. Lisäksi kuluttajalla on turvanaan yhtäläiset junamatkustajan oikeudet lähes kaikkialla EU:ssa.

Euroopan komissio on nimennyt vuoden 2021 Euroopan raideliikenteen teemavuodeksi, tavoitteenaan lisätä tietoisuutta junamatkustamisesta yhteisöllisenä ja vastuullisena tapana nähdä maailmaa. Syksyn aikana ehtii vielä mukaan teemavuoden tapahtumiin. Euroopan halki vie esimerkiksi Europe Express -juna, joka aloittaa matkansa Lissabonista 2. syyskuuta päätepysäkkinään Pariisi 7. lokakuuta. Matkan aikana juna pysähtyy 26 maassa ja yli sadassa kaupungissa. Europe Express ei pysähdy Suomessa, mutta kyytiin mielivät voivat nousta junaan esimerkiksi Tallinnasta tai Tukholmasta.

Mikäli et pääse teemavuoden aikana raiteille, ensi vuosi häämöttää jo horisontissa. Nappaa jutustamme kootut vinkit ja tiedot ensi vuoden junamatkoja varten ja lähde matkalle Eurooppaan!

Muista korona-ajan apuvälineet

Junamatkalle lähtöä helpottaa se, että EU-kansalaiset ja EU:ssa asuvat voivat nyt saada digitaalisen koronatodistuksen, joka kelpaa kaikkialla EU:ssa. Todistus osoittaa, että matkustaja on

  • saanut koronarokotuksen
  • saanut koronatestissä negatiivisen tuloksen tai
  • parantunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista

Todistuksen myöntävät maksutta kansalliset viranomaiset, esimerkiksi testauskeskus tai terveysviranomainen, ja sen voi saada paperisena tai sähköisenä versiona esimerkiksi kännykkään. Todistus ei kuitenkaan ole virallinen matkustusasiakirja.

Välttyäkseen yllätyksiltä matkan aikana on junamatkalle lähtijän hyvä huomioida myös maakohtaiset rajoitukset. Re-Open EU -sivusto tarjoaa ajantasaista tietoa rajoituksista sekä erilaisista käytössä olevista koronatoimenpiteistä. Lisäksi sivustolla voi tehdä kätevästi matkasuunnitelman. Re-Open EU löytyy myös mobiilisovelluksena.

Pidä mielessä oikeutesi junamatkustajana

Jotta matkustaminen olisi mahdollisimman sujuvaa, kannattaa matkustajan tutustua oikeuksiinsa ennen matkaa.

Matkan aikana junayhtiön on esimerkiksi annettava tietoa junan palveluista, viivästymisistä, turvallisuusasioista ja jatkoyhteyksistä. Jos junamatka viivästyy tai peruuntuu, junayhtiön on myös annettava tilannetta koskevat tiedot reaaliajassa. Lisäksi sen on annettava tietoa matkustajan oikeuksista ja velvollisuuksista.

Junamatkustajien oikeudet koskevat lähes kaikkia EU:n alueella liikkuvia kansainvälisiä junia. Kannattaa kuitenkin huomata, että EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia (esimerkiksi kauko- ja paikallisliikenteen junia) ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella.

Junamatkustajalla on oikeus muun muassa

  • perua matka kokonaan ja pyytää lipun korvausta rautatieyhtiöltä, jos junavuoro peruuntuu ja matka viivästyy niin paljon, että matkustaja saapuisi lopulliseen määränpäähän yli tunnin myöhässä
  • perua matka ja pyytää rautatieyhtiötä palauttamaan lipun hinta joko kokonaan tai sen matkaosuuden osalta, joka jäi tekemättä, jos junavuoron ilmoitetaan saapuvan lopulliseen määränpäähän vähintään tunnin myöhässä aikataulusta
  • saada lipun hinnasta palautus rahana. Liikenteenharjoittaja voi tarjota matkustajalle voucheria eli matkaseteliä rahan palautuksen sijasta. Voucheria ei ole pakko hyväksyä.
  • pyytää rautatieyhtiöltä paluukuljetus takaisin lähtöpaikkaan, jos matka jää junavuoron peruuntumisen ja myöhästymisen takia toteutumatta
  • saada kuljetus lopulliseen matkakohteeseen vastaavin ehdoin niin pian kuin mahdollista tai myöhempänä itse valitsemana ajankohtana
  • saada korvaus kadonneesta tai vahingoittuneesta matkatavarasta tai liikunta-apuvälineistä
  • liikuntarajoitteisella matkustajalla on oikeus saada apua maksutta junaan noustessa ja sieltä poistuessa sekä junamatkan aikana

Tarkempia tietoja junamatkustajan oikeuksista esimerkiksi peruutustilanteissa löydät Sinun Eurooppasi -sivustolta.

Jos matkustajan oikeuksia ei ole kunnioitettu, ensimmäinen toimenpide on tehdä valitus junayhtiölle, jonka matkalla olit. Valitus on hyvä tehdä mahdollisimman pian. Yrityksen tulee vastata valitukseen kuukauden kuluessa. Jos et saa vastausta tai se ei tyydytä sinua, ota ulkomaisen rautatieyhtiön osalta yhteys Euroopan kuluttajakeskukseen. Kotimaisen yhtiön osalta saat apua ja neuvontaa kuluttajaneuvonnasta.

Interrail-lipulla joustavuutta matkailuun

Interrail on Euroopan rautatieliikenneyhtiöiden yhteinen lippujärjestelmä. Kaikista järjestelmän piiriin kuuluvista maista voi ostaa Interrail-lipun, jolla voi matkustaa kaikissa Interrail-maissa lähes kaikissa junissa.

Suomessa ”reilaamisen” huippuvuosikymmen oli 1980-luku, jolloin Interrail-lippuja myytiin noin 20 000 kappaletta. Vaikka lippujen myyntiluvut eivät ole yltäneet muutaman vuosikymmenen takaisiin lukuihin, on reilaaminen tehnyt uutta tulemistaan etenkin 2000-luvulla, kun kuluttajien tietoisuus matkustamisen ympäristövaikutuksista on kasvanut ja vapaa liikkuvuus Euroopassa on lisääntynyt.

Kokosimme alle avaintiedot Interrailista:

  • Interrail-lippuja on kahta erilaista tyyppiä: Interrail Global Pass (kelpaa kaikissa Interrail-maissa) ja Interrail One Country Pass (maakohtainen, mutta voi ostaa useampaan maahan).
  • Lipun voimassaoloajan voi valita useasta eri vaihtoehdosta.
  • Alle 27-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat saavat lipuista alennuksen.
  • Interrail-maat:Alankomaat, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Suomi, Tanska, Tshekki, Turkki, Unkari, Viro.
  • Lipulla voi matkustaa myös laivoilla Italian ja Kreikan välillä sekä Kreikan saaristossa.
  • Jotkut liikenneyhtiöt myöntävät alennuksia siirtymämatkoille Interrail-lipuilla.
  • Ajantasaista tietoa lippujen hinnoista löytyy VR:n sivuilta sekä interrail.eu-sivustolta.


Lisätietoja:

European year of the rail 2021. Euroopan komission verkkosivut.

EU:n digitaalinen koronatodistus. Euroopan komission verkkosivut.

Junamatkustajan oikeudet. Sinun Eurooppasi -sivusto.

Toimintaohjeet junamatkojen peruutus- ja viivästystilanteissa. Euroopan kuluttajakeskus.

Tämä artikkeli on osa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 3/2021.