Jälkilaskutus

Mitä on jälkilaskutus?

Useat autonvuokrausta koskevat valitukset liittyvät jälkilaskutukseen. Moni kuluttaja yllättyy, kun huomaa autovuokraamon laskuttavan jälkikäteen luottokorttitililtä ylimääräisiä maksuja. Tämän tyyppiset maksut ovat yleensä auton korjauskuluja, jotka ovat vuokraamon mielestä syntyneet vuokraajan aiheuttamasta vahingosta. Luottokortin saldotilanne onkin hyvä tarkastaa säännöllisesti vuokra-ajan jälkeen.

Miten vältän jälkilaskutuksen?

Tarkista auto ennen käyttöönottoa

Jälkilaskutuksen välttämiseksi on erittäin tärkeää tarkistaa auto ennen sen käyttöönottoa vuokraamon edustajan kanssa. Pienimmätkin naarmut on hyvä kirjata auton puutteita koskevaan lomakkeeseen ja pyytää lomakkeesta itselle kopio. Autoa palautettaessa on syytä varmistaa, että vuokraamo kirjaa raporttiin auton tulleen takaisin vahingoittumattomana.

Autoa ei pidä koskaan palauttaa vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella eikä ainakaan jättää valvomattomaan aidattomaan paikkaan. Hyvä varokeino on ottaa valokuvia autosta sitä vastaanotettaessa ja takaisin luovutettaessa.

Ole tarkkana ajokieltoalueiden suhteen

Jälkilaskutuksessa on usein kyse myös hallinnollisista kuluista, joita autonvuokraamo perii kuluttajan saamien sakkojen johdosta. Varsinkin Italiassa seuraamuksia aiheuttavat kaupunkien ajokieltoalueet, joita on suurten kaupunkien keskustoissa ja historiallisesti merkittävillä alueilla. Italiankieliset ZTL eli Zone Traffico Limitato -kyltit jäävät kuljettajalta helposti huomaamatta.

Koska valvonta hoidetaan automaattikameroin, havahtuu moni vasta, kun autovuokraamo on veloittanut heidän luottokorttitililtään hallinnollisia kuluja, jotka ovat aiheutuneet siitä, että sakon kirjoittanut taho on pyytänyt vuokraamolta kuljettajan yhteystietoja. Jos vuokraamo on laskuttanut useampia hallinnollisia kuluja esimerkiksi saman päivän aikana saatuihin sakkoihin liittyen, kannattaa pyytää vuokraamoa kohtuullistamaan laskua.