Kommissionen lanserade en webbplats för att återuppta resandet och turismen i EU

Europeiska kommissionen lanserade Re-open EU, en webbplattform för att stödja en nystart av resandet och turismen på ett säkert sätt runt om i Europa den 15 juni 2020. På plattformen kommer det att finnas information i realtid om gränser, möjliga transportmedel och turisttjänster i medlemsländerna och också praktisk information från medlemsländerna om reserestriktioner, folkhälso- och säkerhetsåtgärder (t.ex. fysisk distansering eller krav på munskydd) samt annan nyttig information om turisterbjudanden i EU och de enskilda medlemsländerna.

Re-open EU är en del av kommissionens turism- och transportpaket från den 13 maj 2020, och lanserades för att återupprätta förtroendet hos resenärer i EU och hjälpa till att återuppta den europeiska turismen på ett säkert sätt och med nödvändiga hälsoskyddsåtgärder. Den nya plattformen, som också finns tillgänglig i en mobilanpassad version (webbapp), är en viktig referenspunkt för alla som reser i EU eftersom den samlar all aktuell information från kommissionen och medlemsländerna på ett ställe. På plattformen finns det en interaktiv karta med landsspecifik information, uppdateringar och råd för varje EU-land. Re-open EU är lättillgänglig via appen eller webbplatsen och finns på de 24 officiella EU-språken.

Plattformen innehåller även information om system med stödvouchrar som gör det möjligt för konsumenter att stödja sina favorithotell eller favoritrestauranger. Vouchrar kan köpas för framtida övernattningar och måltider för att hjälpa den europeiska hotell- och restaurangbranschen nu när samhället och gränserna öppnar upp igen. Stödvouchrar gör att företag kan förbättra kassaflödet, och tillhandahålla tjänsterna senare. Det belopp som betalas av kunden går direkt till tjänsteleverantören. Med denna särskilda sida hoppas kommissionen kunna sammanlänka de deltagande företagen med intresserade konsumenter, speciellt vid utlandsresor.

Den 11 juni 2020 lade kommissionen fram sina rekommendationer för att delvis och gradvis upphäva reserestriktionerna till EU efter den 30 juni. Kommissionen uppmanade även medlemsländerna att ta bort begränsningarna för fri rörlighet och ta bort kontrollerna vid de inre gränserna senast den 15 juni, med tanke på den förbättrade hälsosituationen i EU och införandet av fysisk distansering och andra hälsorelaterade åtgärder av medlemsländerna.

Läs mer: