Komissio avasi turvallista matkustamista Euroopassa tukevan verkkopalvelun

Komissio avasi 15.6.2020 interaktiivisen Re-open EU -verkkopalvelun, jolla tuetaan matkustamisen ja matkailun turvallista uudelleenkäynnistämistä Euroopassa. Sivusto tarjoaa ajantasaista tietoa eri EU-maiden rajakäytännöistä sekä käytettävissä olevista liikenne- ja matkailupalveluista, käytännön tietoa koronan vuoksi asetetuista matkustusrajoituksista, kansanterveys- ja turvallisuustoimenpiteistä sekä muuta hyödyllistä tietoa EU-maiden matkailutarjonnasta.

Re-open EU on osa komission 13.5.2020 hyväksymää matkailu- ja liikennepakettia, jonka tarkoituksena on palauttaa matkailijoiden luottamus ja auttaa Euroopan matkailualaa palaamaan taas turvallisesti normaalitilanteeseen noudattaen tarvittavia terveyttä koskevia varotoimia. Uusi verkkosivusto kokoaa yhteen paikkaan ajantasaista tietoa komissiolta ja EU-maista. Interaktiivisesta kartasta saa kaikkia EU-maita koskevia maakohtaisia tietoja, päivityksiä ja neuvoja. Sivusto on saatavilla sovelluksena tai verkkosivustona kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä.

Sivustolta löytyy lisäksi tietoa arvosetelijärjestelmistä, joiden avulla kuluttajat voivat tukea suosikkihotellejaan tai -ravintoloitaan ostamalla arvoseteleitä (vouchereita) tulevaa oleskelua tai ateriaa varten sitten kun rajoitukset poistetaan ja rajat taas aukeavat. Arvoseteleillä autetaan talousvaikeuksissa olevia yrityksiä niin, että ne voivat tarjota maksetut palvelut myöhemmin. Asiakkaan maksama summa menee suoraan palveluntarjoajalle. Re-open EU -sivustolla komissio pyrkii auttamaan arvosetelijärjestelmiin osallistuvia yrityksiä ja asiasta kiinnostuneita asiakkaita löytämään toisensa helpommin.

Komissio esitti 11. 6.2020 suosituksensa EU:hun suuntautuvaa matkustamista koskevien rajoitusten osittaisesta ja vaiheittaisesta purkamisesta 30.6. jälkeen ja kehotti EU-maita poistamaan vapaan liikkumisen rajoitukset ja sisärajatarkastukset 15.6.2020 mennessä ottaen huomioon parantunut tautitilanne EU:ssa sekä sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja muut terveyteen liittyvät toimenpiteet eri maissa.

Lue lisää: