En lockande märkesprodukt för en struntsumma? När du handlar på nätet eller på semesterorten kan det hända att du köper en förfalskad märkesprodukt, om du inte är uppmärksam. Förfalskade produkter kan vid första ögonkastet vara billiga, snygga och se äkta ut. Det finns dock många problem med att köpa förfalskade produkter. I värsta fall får du en produkt som inte är säker och som kan skada dig eller andra. Vissa produkter kan till exempel innehålla ämnen som är farliga för hälsan eller för miljön, eller som i övrigt inte uppfyller EU:s säkerhetskrav.
Många europeiska länder har stränga bestämmelser gällande köp och försäljning av förfalskade produkter. I till exempel Italien kan en turist få upp till 10 000 euro i böter för att ha köpt en förfalskad produkt. Dessutom leder förfalskade produkter till negativa ekonomiska konsekvenser för samhället, och pengarna som hänför sig till de förfalskade produkternas marknad är ofta kopplade till organiserad brottslighet.
Konsumentcentrumen i hela Europa genomförde i augusti kampanjer om produktförfalskningar, i vilka de delade med sig av tips för hur konsumenten kan identifiera förfalskade produkter vid inköp på nätet eller under semesterresan. Temats infopaket och bildmaterial har utarbetats av Konsument Europa Sverige.
När du handlar på nätet
När du handlar på nätet är det svårt att granska produkten före köpet, men du kan ändå försöka försäkra dig om att produkten är äkta innan du köper den.
- Kontrollera säljarens uppgifter, särskilt om det är ett företag som du inte känner till. Finns det andra kontaktuppgifter till företaget eller säljaren än webblanketten? Hittar du en gatuadress och uppgifter om i vilket land företaget är beläget? Hur får du kontakt med säljaren om det uppstår problem med köpet? Det räcker inte med endast en e-postadress eller postbox-adress.
- Jämför produktens pris i olika butiker. Förfalskade produkter säljs ofta till ett betydligt lägre pris än i den officiella återförsäljarens webbutik. ”Ett pris som verkar för bra för att vara sant” kan ofta tyda på en förfalskad produkt.
- Läs andra kunders recensioner av säljaren. Sök på nätet vad andra konsumenter skriver om företaget. Läs kommentarerna kritiskt och kom ihåg att även recensioner kan vara falska.
- Bedöm själv om webbutiken verkar professionell. Ibland förekommer stavfel och grammatikfel på webbplatser som säljer förfalskade produkter. Är bilderna av dålig kvalitet eller ser de konstiga ut? Detta kan vara ett tecken på att webbplatsen säljer pirattillverkade produkter som är kopior av originalet.
- Bekanta dig med webbutikens beställningsvillkor. En pålitlig webbutik berättar tydligt om beställningsvillkoren och ger konsumenten anvisningar om hur man ska agera i problemsituationer eller om man till exempel vill returnera eller byta produkten.
- Om du till exempel köper elektronik ska det finnas information om garanti. Förfalskade produkter har ingen garanti.
- På varumärkets officiella webbplats kan du kontrollera vem som är auktoriserad återförsäljare. Genom att beställa produkten från en godkänd återförsäljare kan du försäkra dig om att produkten du köper är äkta.
- När du betalar, kontrollera alltid att webbplatsen använder säker betalning. Betala helst med kreditkort. Spara alltid betalnings- och orderbekräftelsen.
- Om Tullen misstänker att en produkt som du beställt på nätet är en förfalskning, kan Tullen stoppa produkten från att föras in i Finland.
När du handlar på din semesterresa
Om du köper märkesprodukter på en semesterresa utomlands är det viktigt att du försöker försäkra dig om att produkten är äkta. Och kom ihåg – förfalskade produkter är oftast också olagliga. En förfalskning är ofta billig, men kan i slutändan bli dyr.
- Undersök material och detaljer. Förfalskade produkter är ofta av mycket sämre kvalitet än originalen. Undersök produktens sömmar och etiketter noggrant. De är ofta felaktigt eller slarvigt tillverkade. Kontrollera att varumärket är korrekt skrivet och har rätt logotyp. Läs etiketterna och tvättanvisningarna: texten hos förfalskade produkter innehåller ofta fel eller brister.
- Kontrollera fodret och fickorna. Hos märkesprodukter är insidan oftast lika välgjord som utsidan. Förfalskare arbetar oftast utifrån fotografier och vet inte alltid hur insidan av produkten ska se ut.
- Kontrollera förpackningen. Kontrollera att produktens varumärke eller produktnamn också finns på förpackningen.
- Kontrollera var produkten är tillverkad.
- Titta på priset. Jämför vad produkten kostar i varumärkets egen butik. Om priset verkar för bra för att vara sant är produkten sannolikt en förfalskning.
- Be om ett kvitto på ditt köp.
- Kom ihåg att även varor som säljs av privatpersoner kan vara förfalskningar. Fråga var produkten är köpt och be om kvitton och eventuella garantibevis.
- Köp inte kända märkesprodukter som säljs till dig på stranden eller gatan.
Under 2020 går de europeiska konsumentcentrumen i 30 olika länder varje månad ut med ett gemensamt tema som berör de europeiska konsumenterna. Temamånaderna är en del av verksamheten under de europeiska konsumentcentrumens 15-årsjubileum.