Fick du en överraskningsfaktura från tjänsten Autocom.fi? Läs våra anvisningar

De finländska konsumentmyndigheterna har under början av året mottagit ett par tiotal klagomål gällande webbplatsen Autocom.fi, där man erbjuder en avgiftsbelagd tjänst för att fastställa bilens värde. Enligt konsumenterna har det inte framgått tillräckligt tydligt att tjänsten är avgiftsbelagd innan beställningen gjordes. Vissa som fått en faktura uppger dessutom att de inte alls har gjort någon beställning. Webbplatsen drivs av Datatech SIA, en lettisk näringsidkare som tidigare har erbjudit en liknande tjänst under andra domännamn.

I mars tog cirka 15 konsumenter kontakt med Konsument Europa Finland angående Autocom.fi. Konkurrens- och konsumentverkets (KKV) konsumentrådgivning har under samma period tagit emot ungefär 20 klagomål. Enskilda anmälningar har även inkommit till konsumentombudsmannen.

Anvisningar för konsumenter

Du är inte skyldig att betala en faktura som skickats av Datatech i följande två situationer, men det är viktigt att du skickar in ett klagomål till näringsidkaren. Kontakta näringsidkaren via kontaktformuläret på deras webbplats (”Ota yhteyttä”-knappen längst ner på sidan). Ta en skärmdump av ditt meddelande innan du skickar det.

  • Du har inte gjort någon beställning alls: Meddela näringsidkaren att du inte har beställt tjänsten och att du därför inte är skyldig att betala fakturan. Om du redan har betalat, kräv att näringsidkaren återbetalar beloppet till dig.
  • Näringsidkaren har inte gett dig information om ångerrätten före beställningen: Meddela näringsidkaren att du häver beställningen och bestrider fakturan, eftersom du inte fick korrekt information om ångerrätten innan avtalet ingicks. Om du redan har betalat, kräv att beloppet återbetalas.

Bakgrunden till detta är att näringsidkaren enligt konsumentskyddslagen är skyldig att ge konsumenten information bland annat om ångerrätten innan ett avtal ingås. För närvarande tillhandahålls felaktig information om ångerrätten på webbplatsen Autocom.fi. Därför har konsumenten rätt att häva beställningen och därmed inte betala fakturan. Konsumenten har 12 månader på sig att häva beställningen. Denna tolvmånadersfrist börjar när den ursprungliga 14 dagars ångerfristen har löpt ut. Om näringsidkaren under denna tid ger konsumenten korrekt information om ångerrätten, avslutas ångerfristen 14 dagar efter det att konsumenten mottagit informationen.

Kontakta Konsument Europa Finland endast i undantagsfall

Kontakta Konsument Europa Finland endast om näringsidkaren överlåter fakturan till ett inkassobolag eller inleder en domstolsprocess. Det är dock osannolikt att ärendet går så långt. Det är bra att komma ihåg att ett meddelande eller hot från näringsidkaren till exempel om inkasso inte innebär att ärendet faktiskt har överlämnats för indrivning.
”Många konsumenter har uttryckt oro över de fakturor och betalningspåminnelser som skickats av Datatech.  Dessa räkningar bör ändå inte få en att förlora sömnen – en ogrundad faktura behöver inte betalas. Det är dock viktigt att du så snabbt som möjligt skickar in en reklamation till näringsidkaren”, säger Oskari Stenius, ledande expert vid Konsument Europa Finland.

Näringsidkaren är sedan tidigare bekant för konsumentmyndigheterna

Datatech har varit föremål för myndigheternas granskning även tidigare. Under åren 2023 och 2024 erbjöd näringsidkaren liknande värderingstjänster via andra webbadresser, som numera är stängda. Sammanlagt har över 300 klagomål gällande Datatech inkommit till Konsument Europa Finland. Det första pressmeddelandet om näringsidkaren publicerades i december 2023.

Det har inte varit möjligt att lösa tvister genom medling, eftersom näringsidkaren inte har svarat på kontaktförsök från europeiska konsumentcentrum i Lettland. I nätverket av europeiska konsumentcentrum (ECC-Net) är det konsumentcentret i näringsidkarens hemland som ansvarar för att ta kontakt med näringsidkaren i syfte att försöka lösa tvisten.