Tutustu sovintoratkaisuihin

Euroopan kuluttajakeskusten verkostossa sovitellaan vuosittain tuhansittain tapauksia. Tavoitteena on saavuttaa sovintoratkaisu myyjän ja kuluttajan välillä maiden rajat ylittävissä riita- ja ongelmatilanteissa. Esittelemme tapausesimerkkejä uutiskirjeessä vuoden 2022 aikana. Oheisissa esimerkkitapauksissa on kyse Ruotsista ostetusta autosta sekä kahdesta lentojen viivästymisestä, joista toiseen liittyi myös kadonneet matkatavarat.

Käytetyn auton viat paljastuivat kotimatkalla

Suomalaiskuluttaja osti käytetyn auton Ruotsista joulukuussa 2020 ja haki auton tammikuussa 2021. Kotimatkalla autossa alkoi ilmetä vikoja, suurimpana niistä epänormaalin suuri öljynkulutus. Kuluttaja oli heti yhteydessä myyjään. Myyjä antoi ohjeeksi seurata tilannetta. Kotiin päästyään kuluttaja oli uudelleen yhteydessä myyjään auton vioista, ja myyjä kehotti kuluttajaa viemään auton korjaamolle tarkastukseen. Korjaamon tarkastuksessa ilmeni, että auton moottori on viallinen ja se pitäisi vaihtaa. Kuluttaja yritti vielä useasti ottaa yhteyttä myyjään kaupan purkamiseksi, mutta tuloksetta. Kuluttaja otti yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen tapauksen ratkaisemiseksi, josta hänelle kerrottiin, että kaupan purku on tämänkaltaisissa tapauksissa harvoin mahdollista. Kuluttaja ilmoitti voivansa pitää auton, mikäli myyjäliike hoitaa auton korjauksen kokonaisuudessaan.

Myyjään saatiin Ruotsin ECC-toimipisteen avulla yhteys. Myyjä ehdotti, että he toimittavat uuden moottorin Suomeen korjausliikkeeseen, ja vanha moottori tulisi lähettää heille takaisin. Uuden moottorin lisäksi kuluttaja halusi myyjältä 1000 euron hyvityksen. Myyjä ei kuitenkaan suostunut rahalliseen hyvitykseen. Kuluttajan oli vielä mahdollista jatkaa vaateen käsittelyä Ruotsin kuluttajariitalautakunnan kanssa. Kuluttaja kuitenkin suostui siihen, että myyjä lähettää uuden moottorin eikä hyvitä hänen vaatimaansa 1000 euroa. Myyjän tilaama uusi moottori oli kuitenkin viallinen, joten he eivät lähettäneet sitä Suomeen, vaan ryhtyivät etsimään uutta toimittajaa. Koska myyjäliike ei onnistunut löytämään luotettavaa toimittajaa, he ehdottivat seuraavaksi, että viallinen moottori korjattaisiin Ruotsissa. Kuluttaja ei suostunut myyjän ehdotukseen, vaan halusi korvaavan moottorin viallisen tilalle. Kuluttaja ilmoitti, että hänelle sopii, että korjausliike Suomessa korjaa viallisen moottorin, mikäli myyjäliike maksaa hänelle 2800 euron hyvityksen. Myyjä hyväksyi ehdotuksen ja tapaus saatiin soviteltua.

Matkatavarat jäivät Madridin ja Helsingin välille

Kuluttaja matkusti Madridista Frankfurtin kautta Helsinkiin toukokuussa 2021. Lento Madridista Frankfurtiin oli 2 tuntia myöhässä, minkä vuoksi kuluttaja ei ehtinyt jatkolennolle Helsinkiin. Saavuttuaan viimein Helsinkiin kuluttajan matkatavarat olivat kadoksissa. Matkatavarat palautuivat kuluttajalle kahden päivän kuluttua, ja tuona aikana kuluttajan oli ollut välttämätöntä hankkia vaatteita sekä hygieniatarvikkeita. Kuluttaja vaati saksalaiselta lentoyhtiöltä 400 euron korvausta jatkolennon menetyksestä sekä 308,17 euron korvausta välttämättömistä ostoksista. Yhteensä kuluttaja vaati lentoyhtiöltä 708,17 euron korvausta. Kuluttaja oli lentoyhtiöön yhteydessä useita kertoja tuloksetta.

Kuluttaja otti yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen, josta kerrottiin, että vaikka kuluttajalla on oikeus hyvitykseen välttämättömistä hyödykkeistä, lentoyhtiö ei todennäköisesti tulisi hyväksymään vaatimusta koko summasta. Tapaus valmisteltiin Suomessa ja saatettiin Saksan toimipisteen käsiteltäväksi. Lennon myöhästyminen ja vakiokorvausvaade siirtyi Espanjan lentoviranomaisen hoidettavaksi, koska lennon myöhästyminen tapahtui Espanjassa, ja Euroopan kuluttajakeskus sulki tapauksen vakiokorvausvaateen osalta. Välttämättömien hyödykkeiden korvausvaatimuksen käsittelyä jatkettiin, ja lentoyhtiö ilmoitti korvaavansa puolet kuluttajan vaatimasta 308,17 euron summasta. Tapaus saatiin soviteltua ja kuluttaja sai 170 euroa hyvitystä.

Lento myöhästyi useita tunteja

Suomalaiskuluttaja oli matkustanut Skopjesta Turkuun heinäkuussa 2021. Lento oli myöhästynyt 4 tuntia. Kuluttajalla on oikeus vakiokorvaukseen, jos lento saapuu määränpäähänsä vähintään 3 tuntia aikataulun mukaista saapumisajankohtaa myöhemmin. Kuluttaja kertoi olleensa unkarilaiseen lentoyhtiöön yhteydessä useita kertoja ja vaatinut 400 euron vakiokorvausta, mutta lentoyhtiö ei ollut suostunut kuluttajan vaatimaan hyvitykseen. Tässä vaiheessa kuluttaja otti yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen, jossa valitus valmisteltiin ja saatettiin Unkarin toimipisteen käsiteltäväksi. Unkarin ECC-toimipiste sai lentoyhtiöön yhteyden, sovitteli asiaa, ja lentoyhtiö maksoi kuluttajalle 400 euron vakiokorvauksen täysimääräisenä.

Tämä artikkeli on osa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 1/2022.