Tuoteväärennöksen osto voi poikia tuhansien eurojen sakot

Suomen lakien mukaan tuoteväärennösten tuonti elinkeinotarkoitukseen on rikollista. Nykyinen tekijänoikeuslakimme kieltää myös pienimuotoisen piraattitallenteiden tuonnin omaan käyttöön. Tuonnista voidaan tuomita sakkoja, ja levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.

Useissa Euroopan maissa lainsäädäntö on tiukempaa. Euroopassa erityisesti Italiaan matkustavien kannattaa varoa piraattituotteita ja olla tarkkana esimerkiksi merkkilaukkuja ostaessa.

Italiassa rangaistaan ankarasti myös väärennöksen ostajaa

Italiassa on vuodesta 2005 lähtien voitu asettaa syytteeseen tuoteväärennösten valmistajien ja myyjien lisäksi myös väärennöksen ostava kuluttaja riippumatta siitä, onko tämä luullut tuotetta aidoksi vai ostanut tietoisesti piraattituotteen. Sakkojen suhteen merkitystä ei ole myöskään sillä, onko väärennös ostettu kadulta, torilta, rannalta tai kaupasta. Eroa ei tehdä myöskään verkkokaupan ja myymälä- tai katukaupan välille.

Italiassa ostajalla on lain mukaan velvollisuus varmistua ostamansa tuotteen alkuperästä. Kuluttaja voi saada väärennöksen ostamisesta rikossyytteen ja 100 – 7 000 euron sakot. Jopa 10 000 euron sakko on mahdollinen. Myös turisteille on määrätty isointa mahdollista sakkoa. Sakon tavoitteena on hillitä kysyntää ja sitä kautta tuoteväärennösten valmistusta ja tukkukauppaa.

Sakon saaneet kuluttajat eivät ole aina hyväksyneet sakon perustetta eivätkä sen suuruutta ja ovat valittaneet asiasta omien maidensa kuluttajakeskuksille. Valitus täytyy kuitenkin tehdä sakot määränneille viranomaisille eli tässä tapauksessa Italian poliisille/tuomioistuimelle. Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa tällaisessa tapauksessa kuluttajaa muuten kuin antamalla tietoa kunkin maan lainsäädännöstä.

Laki vaihtelee maittain

Myös Ranskassa ja Portugalissa on laitonta ostaa ja käyttää tuoteväärennöksiä. Sen sijaan tuoteväärennösten osto ja käyttö on laillista Iso-Britanniassa, Tsekeissä ja Saksassa.

Kannattaa muistaa, että monissa maissa tuoteväärennösten käyttö on kuitenkin kiellettyä, vaikka ne olisi ostettu laillisesti toisesta maasta.

Tuoteväärennöksiin liittyy runsaasti paitsi rahallisia riskejä, myös eettisesti arveluttavia piirteitä ja suoranaista rikollisen toiminnan tukemista. Siksi on viisainta jättää tuoteväärennösten osto kokonaan väliin.

Muistilista tuoteväärennöksistä – hinta on keskeinen vihje

• Väärennöksiä esiintyy etenkin vaatteissa, asusteissa (laukut, aurinkolasit, kengät, vyöt, kellot), musiikkia ja ohjelmia sisältävissä tallenteissa (CD:t ja DVD:t) sekä kosmetiikassa ja hajusteissa.

• Tuoteväärennöksiä kaupataan yleensä kaduilla, uimarannoilla, laillisten kauppapaikkojen läheisyydessä, kirpputoreilla ja massatapahtumissa, kuten konserteissa.

• Suhtaudu epäilevästi tuotteisiin, joita tarjotaan hyvin halvalla ja epätavanomaisissa paikoissa, vaikkapa kadulla.

• Jos verkkokauppa myy merkkituotteita kuten vaatteita, laukkuja tai huonekaluja esimerkiksi 70 % normaalihintoja halvemmalla, kannattaa hälytyskellojen soida – kyse voi olla tuoteväärennöksistä. Etsi tällaisesta myyjästä tai yrityksestä tietoa netin keskustelupalstoilta ja katso, löytyykö verkkokaupasta tarkat yhteystiedot yritykselle ja onko hinta ilmoitettu veroineen ynnä muine kuluineen. Älä koskaan tilaa verkkokaupasta, joka antaa yhteystiedoikseen vain sähköpostiosoitteen. Voit myös olla yhteydessä haluamasi tuotemerkin valmistajaan tai maahantuojaan selvittääksesi, myydäänkö heidän merkkiään nimenomaisessa verkkokaupassa ja onko se valtuutettu jälleenmyyjä.

Piraattituotteen ostamiseen liittyy sakonuhan lisäksi myös muita ongelmia:

• Eettisyys: tuoteväärennöksiä ostamalla tukee laittomia markkinoita ja työvoiman – usein lapsityövoiman – riistoa.

• Terveys ja turvallisuus: väärennösten valmistusta ja niiden raaka-aineita ei yleensä valvota samalla tavalla kuin aitojen tuotteiden.

• Tuotteen virhetilanteiden selvittäminen: väärennökselle ei anneta takuuta eikä myyjää saa edesvastuuseen viallisesta tai vahinkoa aiheuttavasta tuotteesta.

• Tuotteen laatu: väärennöksiä valmistetaan hygienialtaan puutteellisissa tiloissa ja huonoista raaka-aineista, jolloin laatu usein jää hyvin huonoksi.

Lisätietoja tuoteväärennöksistä ja Suomen lainsäädännöstä löytyy Tullin sivuilta.