Traktorikaupoilla verkossa?

Maatalouskoneita ostetaan nykyään usein myös verkon kautta. Verkkokauppoja vertailemalla kuluttaja voi löytää tarvitsemansa koneen parempaan hintaan ja valikoimakin on laaja. Euroopan kuluttajakeskuksille eri puolilla Eurooppaa on kantautunut kuitenkin yhteydenottoja myös huijauksista esimerkiksi traktoria ostettaessa. Huijauksia on tullut vastaan muun muassa brittiläisissä ja italialaisissa verkkokaupoissa. Tapaukset ovat keskenään hyvin samankaltaisia.

Kuluttajat ovat joutuneet huijauksen uhriksi esimerkiksi ostaessaan minikaivuria tai traktoria omaan käyttöönsä verkossa.  Näissä tapauksissa kauppaa on käynyt usein yritys, jonka nimi on kopioitu suoraan joltain toiselta yritykseltä, jonka toiminnalla ei ole mitään tekemistä traktoreiden kanssa. Ostajaa pyydetään yleensä suorittamaan ennakkoon usean tuhannen euron käsiraha. Sitten myyjä katoaa, eikä traktoria koskaan tule.

Olemme listanneet muutaman vinkin, jonka avulla voit tunnistaa mahdollisen huijausyrityksen:

  • Merkittävästi alhaisempi myyntihinta verrattuna muihin sivustoihin tai tarjouksiin.
  • Myyjän verkkosivusto on äskettäin perustettu tai myyjän tekemällä verkkosivulla on varoitusmerkkejä, esimerkiksi huonoa kieltä, puuttuvia tietoja tai toiminnallisia puutteita. Voit syöttää sivuston osoitteen esimerkiksi who.is tai scamadviser.com -palveluun, jotka arvioivat sivuston luotettavuutta. Huomaa myös, että jos myyjän nimi johtaa verkkosivulle, jolla ei ole mitään tekemistä traktoreiden kanssa, kyseessä on huijaus.
  • Sinulle lähetetään asiakirjoja kuten kaupparekisteriotteita nähtäväksi luotettavan kuvan antamiseksi myyjästä. Toiminta kuitenkin eroaa hämäyksenä käytetyn yrityksen tiedoista esimerkiksi toiminnan kuvauksessa tai myyntitavan muodossa (verkkomyynti).
  • Kuljetuskulut luvataan hyvittää ostohinnasta kaupan päätteeksi.
  • Maksu tulisi suorittaa esimerkiksi pankkisiirrolla, joka ei ole yleensä suositeltava maksutapa verkkokaupassa.
  • Verkkosivuissa ja myyjän viesteissä on kirjoitusvirheitä.
  • Maatalouskoneeseen ei pääse tutustumaan konkreettisesti etukäteen, koska se on eri maassa.
  • Jos myyntitarjous täyttää yhden tai useamman edellä mainitun kohdan, on suositeltavaa jättää ostos tekemättä. Epäselvissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen ennen käsirahan maksamista.
  • Jos päätät ostaa traktorin, lue asiakirjat tarkkaan läpi. Toisinaan kuluttaja on merkitty sopimukseen yrittäjäksi yksityishenkilön sijaan, jolloin kuluttajansuojaviranomaiset eivät voi auttaa ongelmatilanteissa. Tämä koskee myös tilanteita, kun tilaat maatalouskoneita yrityksellesi ja toimit itse elinkeinonharjoittajana.

Vaikka olisit tarkka, saatat silti joutua huijauksen uhriksi. Jos näin tapahtuu, ole yhteydessä polisiin. Jos olet jo maksanut huijarille, mahdollisuutesi saada rahasi takaisin ovat valitettavasti vähäiset. Siksi kannattaa selvittää hieman verkkokaupan taustoja, josta aikoo tehdä isoja ostoksia.

Tämä artikkeli on osa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 3/2020.