Oletko varaamassa lentoja? Lue ensin muistilistamme!

Monet varaavat lentomatkansa verkossa, ja entistä enemmän suoraan ulkomaiselta lentoyhtiöltä tai välittäjältä. Oikeutesi matkustajana riippuvat usein siitä, minkä valtion lainsäädäntöä sopimukseen sovelletaan, ja siitä, oletko tilannut valmismatkan vai pelkät lennot. Kun varaat lentoja, huomioithan ainakin seuraavat asiat:

• Lennoissa ei ole lähtökohtaisesti peruutusoikeutta. Tarkista siis lentosi ehdot – yleensä mitä kalliimpi hinta, sen paremmat ehdot ovat esimerkiksi peruutukseen.
• Ole tarkkana, että päivämäärät ja nimet ovat oikein. Jos esimerkiksi nimen kirjoittaa väärin, sen saa usein korjattua vain lisämaksusta – jos edes siten.
• Jos otat peruutusvakuutuksen, tarkista myös sen ehdot. Usein se takaa vain peruutuksen esimerkiksi sairastapauksessa.
• Maksu kannattaa tehdä aina luottokortilla, jos se vain on mahdollista.
• Tarkista, lentääkö sama lentoyhtiö sekä meno- että paluulennon? Tarkista ehdot: mikäli esimerkiksi menolento peruuntuu, niin peruuntuuko tällaisessa tilanteessa samalla myös paluulento?
• Jos lennolla on välilasku, tarkista onko jokainen lennonväli oma sopimuksensa – näin on joskus esimerkiksi halpalentoyhtiöillä. Tämä vaikuttaa esimerkiksi lennon peruuntumiseen – muut osat eivät peruunnu automaattisesti, vaan jokainen väli on oma sopimuksensa.
• Jos kesken verkkovarauksen teon tulee virheilmoitus, ota siitä kuvakaappaus esimerkiksi ruuduntallennuksena tai puhelimen kameralla. Älä tilaa uusia lentoja, ennen kuin selviää, menikö tilaus kuitenkin läpi. Tarkista, lähtikö maksu ja saitko tilausvahvistuksen. Ota yhteys lentojen välittäjään ennen uusien lentojen tilaamista. Hyvin usein tilaus on virheilmoituksesta huolimatta onnistunut ja vahvistus saapuu.
• Lipun hintaan ei välttämättä sisälly matkatavara eli varatessa on syytä tarkastaa, tuleeko ruumaan menevästä laukusta lisämaksu.

Muuta huomioitavaa

Jos ostat lennon välittäjän kautta, selvitä tarkasti, millaiset ehdot ovat. Toisinaan esimerkiksi tieto lennon peruutuksista ei välttämättä tule lentoyhtiöltä välittäjän kautta kuluttajalle ja välittäjä saattaa vaatia lisämaksun uudelleenreitityksen järjestämisestä. Myös välittäjien ja lentoyhtiöiden myymien ylimääräisten vakuutusten suhteen on syytä olla tarkkana. Toisinaan ehdot eivät ole sen parempia kuin jo olemassa olevassa matkavakuutuksessa.

Muistathan myös lentomatkustajan oikeudet EU:ssa.