Valtaosa suomalaismatkustajista valitsee lomallaan majapaikaksi hotellin – vielä – sillä tämän perinteisen yöpymisvaihtoehdon ohella erilaiset vuokrauspalvelut kiinnostavat yhä useampia. Moni on jo huomannut, että loma-asuntoja on vuokrattavana runsaasti ja hinnat ovat usein hotellia edullisemmat. Varausta tehdessä kannattaa lukea sopimusehdot hyvin tarkasti, vaikka ne olisivatkin pitkiä, monimutkaisia ja muulla kielellä kuin suomeksi.
Kun olet valitsemassa hotellia
Ennen kuin varaat yöpymisen, varmista, että olet tekemisissä luotettavan yrityksen kanssa. Jos hotelli ei kerro verkkosivuillaan yksityiskohtaisesti tietojaan tai varausta koskevia ehtoja, voi olla viisaampaa etsiä toinen yöpymispaikka.
Ennakkoon maksaminen on aina riski ja maksu onkin hyvä tehdä luottokortilla; ongelmatilanteissa voit vaatia hyvitystä luottokorttiyhtiöltä.
Ethän unohda, että huonevarauksen peruuttaminen ilman kuluja ei ole läheskään aina mahdollista. Tämän vuoksi on parasta lukea ensin hotellin peruuttamista koskevat ehdot ja säännöt, ja tehdä varaus vasta sen jälkeen.
Aiotko vuokrata loma-asunnon?
Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia loma-asuntoja vuokraavia toimijoita. Jotkut yrityksistä vastaavat välittämistään loma-asunnoista, mutta aina näin ei ole.
Suositut kodinvuokrauspalvelua tarjoavat sivustot toimivat yleensä vain vuokranantajien ja kodinvuokraajien kohtauspaikkana. Usein markkinapaikan ylläpitäjän sopimusehdoissa todetaankin, ettei tämä ole vuokrasopimuksen osapuoli tai toimi välittäjänä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuokrasopimus tehdään asunnonomistajan ja varaajan kesken. Tämän vuoksi pitää kiinnittää eritystä huomiota majoituksen peruutusta ja vuokravakuutta koskeviin ehtoihin, sillä ne vaihtelevat vuokranantajasta riippuen.
Loma-asunnon vuokraaminen verkon markkinapaikkojen kautta saattaa antaa varaajalle kuitenkin lisäturvaa esimerkiksi siten, että vuokrasumma siirtyy vuokranantajalle vasta tietyn ajan kuluttua siitä, kun asuntoon on kirjauduttu sisään. Samoin vuokraussivustoja ylläpitävillä yrityksillä saattaa olla hyvityskäytäntöjä koskien majoituksessa olevia puutteita tai vaikka majoituksen peruuntumista. Näihin käytäntöihin, sääntöihin ja ehtoihin kannattaa tutustua tarkkaan etukäteen, jotta osaa toimia oikealla tavalla mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Harkitse tarkkaan lomaosaketta koskevaa sopimusta
Hotelliasumisen ja vuokrattavien loma-asuntojen vaihtoehtona tarjotaan myös lomatuotteen tai -osakkeen hankintaa (ns. timeshare). Tätä on kuitenkin syytä harkita vakavasti, sillä vuosittain kymmenet suomalaisturistit ottavat yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen ja kertovat erilaisista lomaosakkeita ja muita lomatuotteita koskevista ongelmista. Tyypillisesti valitukset koskevat joko sitä, että myyjän puheista huolimatta sopimuksella ei olekaan luvattua peruutusoikeutta tai kuluttajan varatessa majoitusta ei vapaita paikkoja olekaan tai myyjä ei enää vastaa yhteydenottoihin.
Lue lisää
Usein kysyttyä majoituspalveluista
Lomatuotteen ostajan muistilista