Lomaosaketta ei kannata hankkia hetken mielijohteesta

Euroopan kuluttajakeskukseen saapuu vuosittain muutamia suomalaiskuluttajien valituksia erilaisista lomaosakkeista ja muista pitkäaikaisista lomatuotteista, joita kaupitellaan erityisesti iäkkäämmille kuluttajille esimerkiksi Kanarian saarilla. Yleisimmin valitukset koskevat peruutusoikeutta, varattujen majoituspaikkojen saatavuusongelmia ja myyjän reagoimattomuutta. Vaikka erilaiset tarjoukset voivat vaikuttaa houkuttelevilta, kannattaa lomaosakkeen hankintaa harkita tarkkaan.

Suomalaiset kuluttajat kohtaavat timeshare- eli lomaosakemyyjiä eniten Espanjassa, erityisesti Kanariansaarilla, Portugalissa, Madeiralla ja Kreikan turistikohteissa. Nämä myyjät ovat usein suomalaisia, jotka tarjoavat arpavoittoja tai lahjoja, joiden jälkeen seuraa myyntilaisuus, jossa esitellään timeshare-tuotteita. Erityisesti Espanjassa kuluttajille tarjotaan pitkäkestoisia lomamajoitussopimuksia, joissa matkustetaan ja majoitutaan esimerkiksi kerran vuodessa tiettyyn kohteeseen.

Timeshare-tuotteiden hinnat voivat olla tuhansia euroja, ja sopimuksen jälkeen on maksettava vuosittaisia vastikkeita. Tämän lisäksi kuluttajan maksettavaksi tulevat vaihtojärjestön maksut ja lennot, mikäli kohde sijaitsee ulkomailla. Ennen timeshare-sopimuksen tekemistä onkin tärkeää selvittää, sopiiko tuote omiin lomailutottumuksiin ja millaisiin sitoumuksiin ollaan ryhtymässä. Lisäksi on hyvä huomata, että myös muut pitkäkestoiset lomatuotteet kuuluvat usein peruutusoikeuden piiriin, kun sopimuksen kesto ylittää vuoden.

Lomaosakkeen hankkiminen voi sitoa kuluttajan vuosiksi eteenpäin, ja monet lomaosakkeet kärsivät heikosta jälleenmyyntimarkkinasta. Ennakkomaksujen riski on myös huomattava, sillä luvatun palvelun toteutuminen voi olla epävarmaa tulevaisuudessa. Hätiköidyt päätökset voivat tällöin johtaa suuriin kustannuksiin.

Mitä ”timeshare” tarkoittaa?

Euroopassa termi ”timeshare” kattaa aikaosuudet ja pitkäkestoiset lomatuotteet. Yleisesti ottaen timeshare tarkoittaa mahdollisuutta käyttää kiinteistöä, lomakohteen vapaa-ajan asuntoa tai venettä esimerkiksi viikon tai kahden ajan. Timeshare-sopimus on yli vuoden kestävä sopimus, ja se voi myös sisältää jäsenyyksiä lomaklubissa tai oikeuden hankkia samantyyppistä majoitusta toisessa lomakohteessa.

Lainsäädäntö kuluttajien turvana

Timeshare-lainsäädännöllä on pyritty luomaan yhdenmukaiset säännöt yli vuoden kestäville aikaosuuksille, pitkäkestoisille lomatuotteille sekä niiden jälleenmyynnille ja vaihdolle. Tällä sääntelyllä on tarkoitus taata kuluttajille vähimmäissuoja Euroopan laajuisesti. Esimerkiksi peruutusoikeus ja etumaksun vaatimisen kieltäminen ovat osa tätä sääntelyä. Vaikka osa timeshare-tuotteista voi toimia hyvin, on olemassa riski, että kuluttajalle aiheutuu taloudellista tappiota harkitsemattomista tai petollisista kaupoista. Monet ongelmaa aiheuttavat yritykset hyödyntävät omistajien haavoittuvaa asemaa ja tekevät heille jälleenmyyntitarjouksia tarkoituksenaan hankkia rahaa.

Timeshare-sopimuksen peruuttaminen

Kun päätät hankkia timesharen Euroopan unionin alueella, sinulla on aina oikeus peruuttaa sopimus 14 päivän aikana. Peruutusaika alkaa siitä päivästä jolloin sopimus on tehty. Jos myyjä ei ole maininnut peruutusoikeudesta, voit silti peruuttaa sopimuksen vuoden ja 14 päivän kuluessa. Peruutusaika pitenee myös, jos myyjä ei ole antanut sinulle kaikkia tarvittavia tietoja vaikkapa lisäkustannuksista. Jos haluat peruuttaa timeshare-sopimuksen, sinun on ilmoitettava tästä kirjallisesti myyjälle, esimerkiksi sähköpostitse. Peruutusilmoituksen on oltava lähetetty ennen peruutusajan päättymistä, jotta se katsotaan tehdyn oikea-aikaisesti.

Jos timeshare-tuote ei vastaa sovittuja ehtoja esimerkiksi virheellisten tietojen tai puutteiden vuoksi, voit saada kaupan purettua, vaikka peruutusaika olisi jo kulunut umpeen. Jos myyjä on antanut lupauksia vain suullisesti, on vaikeaa todistaa niiden oikeellisuutta. Kirjalliset sopimusehdot saattavat poiketa suullisista lupauksista, joten menestymismahdollisuudet näissä tapauksissa ovat usein rajalliset. Jos koet joutuneesi petoksen uhriksi, voit ottaa yhteyttä poliisiin ja tehdä asiasta tutkintapyynnön.

Jos saat niin sanotun kylmäsoiton, jossa tarjotaan mahdollisuutta päästä eroon timesharesta tai vaihtaa se, ole varuillasi. Soittajien tarjoamien maksullisten palveluiden väittämät siitä, että ne voivat auttaa sinua pääsemään eroon timesharesta tai että timesharelle on jo ostaja tiedossa, ovat yleensä harhaanjohtavia.

Muistilista lomaosaketta harkitseville:

  • Vaadi kaikki sovitut asiat kirjallisena, jotta suullisesti annetut lupaukset ovat todistettavissa.
  • Selvitä, kuka todellisuudessa vastaa sopimuksen täyttämisestä, ja tarjoaako tämä yritys suomenkielistä asiakaspalvelua.
  • Älä allekirjoita sopimusta, jota et ole ehtinyt lukea tai ymmärtää kokonaan.
  • Älä suostu ennakkomaksuihin ennen peruutusajan päättymistä.
  • Varmista kirjallisesti peruutusoikeus ja sen ehdot.
  • Tutustu timeshare-tuotteeseen huolella ja vältä hätiköityjä päätöksiä.

Lisää tietoa ja ohjeita löydät verkkosivumme timeshare-osiosta.

Tämä artikkeli on osa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 3/2023.