Lähdössä laskettelumatkalle lentäen? Lue vinkkimme!

Monet lähtevät tänäkin vuonna laskettelumatkalle ulkomaille. Jos matkustat lentäen, on hyvä muistaa muutama asia. Ole tarkkana, kun varaat lentoja. Lentokoneissa on kiintiö suksille, joten varmista hyvissä ajoin, että suksesi mahtuvat mukaan. Suksien kuljetus on usein ilmaista, mutta ne täytyy rekisteröidä ennen lennolle lähtöä. Pakkaa suksesi tai lumilautasi niille tarkoitettuun kuljetuspussiin ja varmista, että vanhoja lipukkeita ei roiku missään. Lentokoneessa ei saa kuljettaa suksivoiteiden poistoaineita, fluoripitoisia suksivoiteita, lämmittimiä tai lukkosulia.

Lentokentillä on vilkasta – varaa aikaa

Hiihtolomat ovat usein vilkasta aikaa lentokentillä. Muistathan varata riittävästi aikaa kentälle saapumiseen, tavaroiden lähtöselvitykseen sekä turvatarkastukseen. Useiden lentoyhtiöiden lennoille voit tehdä ennakkolähtöselvityksen, jolloin voit tuoda tavarat lentokentälle jo edellisenä iltana. Voit käyttää myös itsepalveluautomaattia lähtöselvityksen tekemiseen. Kun olet tehnyt lähtöselvityksen, voit viedä matkatavarasi käyttämäsi lentoyhtiön baggage drop -tiskille.

Pakkaa käsimatkatavaraan myös kirjalliset matkadokumentit

Euroopan kuluttajakeskus saanut käsiteltäväkseen tapauksen, jossa kuluttaja oli tehnyt lähtöaamuna lähtöselvityksen internetissä ja saanut kännykkäänsä matkalipun tekstiviestinä. Kuluttaja varmisti, että tekstiviestilippu toimi. Kentällä jonotuksen jälkeen kuluttajan pääsy turvatarkastukseen evättiin, koska kännykällä ja tabletilla ei saanutkaan yhteyttä lentoyhtiön sivuille eikä kuluttaja saanut tekstiviestimatkalippua auki.

Haluammekin muistuttaa, että vaikka matkalippusi olisi sähköisessä muodossa, on silti hyvä tulostaa matkaliput paperiversiona mukaan, jotta mahdollinen verkkoyhteyden puuttuminen tai kännykän toimimattomuus tai katoaminen ei estäisi matkustamistasi.

Jos tarvitset apua

Euroopan unionin alueella matkustaessasi sinua koskevat matkustajan oikeudet. Näistä oikeuksista löydät runsaasti tietoa myös verkkosivuiltamme. Tutustu oikeuksiisi ja toimintaohjeisiin, miten menetellä lennon viivästyessä tai peruuntuessa tai jos matkatavarasi katoaa.

Jos olet lentokentällä ja saat tiedon lentosi viivästyksestä tai peruutuksesta, pyydä ensin lennosta vastuussa olevaa lentoyhtiön edustajaa huolehtimaan oikeuksistasi. Jos asia ei ratkea, tee kirjallinen valitus lennon operoivalle lentoyhtiölle mahdollisimman pian.

Jos huomaat lennolta tultuasi, että matkatavarasi ovat kadoksissa tai rikkoutuneet, täytä välittömästi PIR-lomake (Property Irregularity Report, PIR) lentokentän saapumisaulassa ja vaadi siitä itsellesi kopio. Sinun täytyy tehdä myös kirjallinen korvausvaatimus/ilmoitus lentoyhtiölle. Tarkista valitusten määräajat verkkosivuiltamme.

Valituksen tehtyäsi voit olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen, jos kyseessä on EU:n alueelle rekisteröity lentoyhtiö. Suomalaisten yritysten kohdalla sinua auttaa kuluttajaneuvonta.