Lähdössä festareille Eurooppaan?

Euroopan kesä on täynnä erilaisia musiikkifestivaaleja ja kulttuuritapahtumia. Jokaiseen musiikkimakuun löytyy festarinsa ja myös esimerkiksi teatterin ystäville on omat tapahtumansa.

Euroopan kuluttajakeskus on listannut muistettavia asioita, olitpa sitten lähdössä ensimmäistä kertaa tai jo vanha konkari.

Varmista ajankohta tai peruutusoikeus

Ennen kuin teet varauksia, muistathan, että toisin kuin verkko-ostamisessa yleensä, lakiin perustuva peruutusoikeus ei koske lentoja, majoituspalveluja eikä auton vuokraamista. Oikeus matkan perumiseen tai siirtämiseen koskee vain sellaista varausta, jonka sopimusehdoissa se nimenomaisesti todetaan. Ennen varausta lue huolellisesti varauksen muuttamista koskevat sopimusehdot. Muutoksista peritään yleensä lisämaksu. On siis hyvä varmistaa, että todella pääset lähtemään festareiden ajankohtana.

Lue lisää verkkosivuiltamme: Ennen kuin ostat matkan

Valmiit festaripaketit

Lähtemisen voi tehdä helpoksi ja ostaa valmiin festaripaketin. Suomesta ja ympäri Eurooppaa löytyy matkanjärjestäjiä, jotka hankkivat puolestasi liput, toisinaan myös majoituksen ja hoitavat kuljetukset Suomesta festaripaikalle. Näin on mahdollista päästä esimerkiksi Tanskan Roskildeen ja Saksan Wacken Open Airiin.

Jos ostat valmiin festarimatkapaketin suomalaiselta matkanjärjestäjältä, oikeutesi määräytyvät valmismatkalain ja yleisten valmismatkaehtojen mukaan. Kun ostat valmismatkan sinulla on turvatumpi asema kuin esimerkiksi pelkän lentolipun varanneella matkustajalla. Matkapaketit on hyvä maksaa luottokortilla. Jos varaamasi ja maksamasi matka ei toteudu esimerkiksi yrityksen konkurssin vuoksi, voit vaatia maksunpalautusta luottoyhtiöltäsi.

Lue lisää verkkosivuiltamme: Valmismatkat

Festarilippujen hankinta

Jos ostat festariliput verkosta, selvitä myyjän taustat, jotta vältyt ikävältä yllätykseltä festarialueen portilla. Suositut kansainväliset tapahtumat saavat myös lippuhuijarit liikkeelle. Maksa liput verkossa luottokortilla. Jos et saa lippua, voit vaatia rahojasi takaisin luottoyhtiöltä. Kunkin festarin kotisivuilla on yleensä nimetty viralliset lipunmyyjätahot, joita kannattaa käyttää.

Erityisellä varovaisuudella kehotamme suhtautumaan festivaalipaikan liepeillä myytäviin ”pimeisiin lippuihin” ja lippuihin, joita kaupitellaan jo loppuunmyytyihin tapahtumiin. Jos ne eivät olekaan aitoja tai käy portilla, sinulla ei ole minkäänlaisia oikeuksia hyvitykseen.

Autonvuokra

Toisinaan auton vuokraaminen on tarpeellista päästäksesi festaripaikalle. Suurimpien festareiden aikaan on usein mahdollista päästä erikseen järjestettyyn bussi- tai junakuljetukseen, mutta pienemmillä paikkakunnilla tämä ei aina ole mahdollista.

Huomaathan, että vaikka tekisitkin varauksen kotimaisen autovuokraamon verkkosivujen kautta, varsinainen vuokrasopimus solmitaan yleensä vasta autoa noudettaessa sikäläisen vuokraamon kanssa.

Tutustu huolellisesti vuokrasopimukseen, sillä sopimus ja kyseisen maan lainsäädäntö määrittelevät muun muassa velvollisuutesi ja vastuusi. Nämä vaihtelevat maittain, esimerkiksi Islannissa on erilaisia ehtoja ja tarvittavia vakuutuksia kuin Suomessa. Selvitä myös, mitä vuokrahinta pitää sisällään ja mitä vakuutus kattaa. Pidä sopimukset ja vakuutusasiakirjat hyvässä tallessa koko matkan ajan. Muistathan pitää huolta vuokra-autostasi leirintäalueella!

Lue lisää verkkosivuiltamme: Autonvuokraus lomamatkalle

Majoittuminen

Festarit järjestetään usein syrjässä, jolloin majoittuminen tapahtuu usein teltassa leirintäalueella tai läheisissä hotelleissa, hostelleissa tai vastaavissa majapaikoissa. Tutustu leirintäalueen sääntöihin ja selvitä miten maksaminen hoidetaan. Joissakin paikoissa festarilipun yhteydessä voi maksaa myös leirintäaluemajoituksen. Hostelli- tai hotellimajoitus on syytä varata ajoissa, sillä varsinkin suurien festareiden aikaan majoitukset ovat usein loppuunmyytyjä.

Lue lisää verkkosivuiltamme: Majoituspalvelut

Matkustajan oikeudet

Euroopassa matkustavilla on turvanaan EU-asetuksissa määrättyjä oikeuksia matkustustavasta riippuen. Festarireissuilla matkustetaan yleensä usealla kulkuvälineellä, riippuen festareiden sijainnista. Usein matka alkaa lentämällä ja jatkuu junalla, bussilla tai vuokra-autolla.

Varauksia tehdessäsi muista varata tarpeeksi aikaa siirtymisiin asemalta toiselle. Ota myös selvää oikeuksistasi jo etukäteen, niin pulmatilanteiden selvitys käy sujuvammin.

Helpoiten tutustut oikeuksiisi Euroopassa vierailemalla Euroopan kuluttajakeskuksen Matkustus-teemasivuilla:
• Lentomatkat
• Junamatkat
• Laivamatkat
• Linja-automatkat

Ongelmatilanteet

Ennen festarimatkaa älypuhelimeen kannattaa ladata Euroopan kuluttajakeskusten tekemä ilmainen ECC-Net: Travel App -mobiilisovellus, joka auttaa kuluttajia ratkaisemaan ongelmatilanteita jo matkan aikana, kohdemaan kielellä.

Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi seuraavista sovelluskaupoista:
• iTunes / Apple: iOS/iPhone & iPad
• Google Play: Android
• Windows Apps+GamesStore: Windows Phone

Jos ongelmasi ei ratkea yrityksen kanssa neuvottelemalla tai mobiilisovelluksen tilanneohjeilla, voit olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen neuvojen saamiseksi silloin, kun kyseessä on toisessa EU-maassa, Islannissa tai Norjassa toimiva yritys.

Hauskoja festarimatkoja ja -muistoja!

Lue myös:
Interrail on kätevä tapa matkustaa ja nähdä Eurooppaa