Kun varaat matkan verkossa, muista nämä!

Monelle voi tulla yllätyksenä, että lentovarausta ei voi yleensä perua tai että nettilomakkeelle väärin kirjoitetun oman sukunimen korjaaminen oikeaksi onkin jälkikäteen hintava operaatio.

Matkailuun liittyvä varaus on sitova tietyin ehdoin

Toisin kuin etäkaupassa eli verkko-ostamisessa yleensä, lakiin perustuva peruutusoikeus ei koske

• lentoja
• majoituspalveluja eikä
• auton vuokraamista.

On erityisen tärkeä muistaa, että oikeus matkan perumiseen tai siirtämiseen koskee vain sellaista varausta, jonka sopimusehdoissa se nimenomaisesti todetaan.

Lue ennen matkan verkkovarausta aina tarkkaan perumista koskevat ehdot varsinkin, jos olet epävarma, pääsetkö matkalle tai suunnitelmasi ovat vasta alustavia. Vaikka et esimerkiksi voisikaan käyttää varaamaasi hotelliyöpymistä, saatat joutua kuitenkin maksamaan sen sopimusehtojen mukaan.

Valmismatka on mahdollista perua

Mahdollisuus perua tai siirtää matkaa koskee vain valmismatkoja, joilla on EU-direktiivin takaama minimisuoja. Valmismatka on yleensä pakettina ostettu matkailupalvelujen yhdistelmä. Valmismatka on esimerkiksi matkatoimiston verkkosivuillaan myymä lento- ja hotelliyhdistelmä,
hotellin ja matkailupalvelun (esimerkiksi formulalippu, sukelluskurssi tai autonvuokraus) yhdistelmä tai matkustajan toiveiden mukaan räätälöity matka. Matkatoimiston on kerrottava kuluttajalle, onko kyseessä valmismatka.

Tällöinkin kannattaa tutustua kyseisen matkanjärjestäjän ehtoihin, jotka voivat vaihdella yritykseltä toiselle. Jos et löydä tietoa peruutus-, maksu- tai muutosehdoista verkkosivuilta tai ne ovat erityisen tiukat, harkitse, kannattaako matkaa varata kyseisestä paikasta.

Ole tarkka perusasioissa – kirjoita nimesi oikein ja tarkista hinta

Matkavarausta tehdessä on oltava erityisen tarkka siitä, että varauslomakkeeseen syötetyt tiedot ovat kirjoitettu oikein. Esimerkiksi lentolippuun väärin kirjoitetun nimen korjaaminen voi tulla kalliiksi, sillä varaukseen tehdyistä muutoksista peritään yleensä palvelumaksu. On jopa tilanteita, joissa ei ole mahdollista tehdä muutoksia lainkaan.

Ennen varauksen tekoa kannattaakin lukea kyseisen palveluntarjoajan ehdoista, voiko tehtyä varausta muuttaa ja tutustua myös toimintaohjeisiin muutosten varalle.

Tutustu huolellisesti myös matkapalvelun hinnoitteluun. Mitä hinta sisältää ja mitä ei? Eräät lentoyhtiöt perivät esimerkiksi lisämaksuja matkatavaroiden kuljetuksesta. Hintojen pilkkominen ja paketointi on yleistä, ja se voi hämmentää kuluttajia.

Varaudu konkursseihin – maksa verkossa luottokortilla

Nykyisessä taloustilanteessa ei ole lainkaan harvinaista, että erilaisia matkanjärjestäjiä, majoitusliikkeitä ja kokonaisia lentoyhtiöitä ajautuu konkurssiin.

Jos ostat irrallisia lentoja tai matkustuspalveluita ulkomaiselta yritykseltä, voi olla vaikeaa arvioida yrityksen taloudellista vakautta esimerkiksi puolen vuoden päästä, kun matkan ajankohta koittaa. Tällaisessa tilanteessa paras tapa turvata omat rahansa on luottokorttimaksu, joka on muutenkin suositeltavin maksutapa verkko-ostoksissa.

Jos olet maksanut luottokortilla ja lentoyhtiö menisi konkurssiin, ennen kuin ehdit käyttää siltä varamaasi ja ostamasi lentomatkan, voit vaatia maksunpalautusta luottoyhtiöltäsi. Tämä on huomattavasti nopeampi ja varmempi reitti kuin odottaa saataviaan konkurssipesiltä, joissa kuluttajasaatavat ovat useimmiten viimeisenä listalla muiden velkojien saatavien jälkeen. Euroopan kuluttajakeskuksen tietojen mukaan kuluttajilla on ollut viime vuosina vaikeuksia saada saataviaan takaisin muun muassa konkurssiin menneen unkarilaisen Malev-lentoyhtiön konkurssipesältä.

Vakuusjärjestelmä antaa lisäturvaa matkustajalle. Suomessa toimivien valmismatkaliikkeiden tulee asettaa vakuus konkurssi- tai maksukyvyttömyystilanteiden varalle Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Esimerkiksi konkurssiin menneen suomalaisen lentoyhtiö Air Finlandin asiakkaat tuotiin kotiin maailmalta tällaisen vakuuden turvin kesällä 2012, kun lentoyhtiö lopetti toimintansa. Korvausten maksaminen vakuudesta on kuitenkin melko pitkä prosessi.

Jos hankit valmismatkan toisesta EU-maasta, varmista ennen matkan ostamista, että kyseinen yritys on rekisteröitynyt ja asettanut vakuuden kyseisessä maassa. Jos verkkosivuilla ei ole tietoja aiheesta, voi paikallisen viranomaisen yhteystietoja tiedustella suoraan kyseiseltä matkatoimistolta.

Mistä apua?

Ongelmatilanteissa yritä aina hoitaa asiaa ensin suoraan yrityksen kanssa. Sähköposti on suositeltava tapa, koska tällöin sinulle jää itsellesi todiste yhteydenpidosta ja sen sisällöstä. Jos käytät yrityksen omaa sähköistä lomaketta asian selvittämiseen, on lomakkeen tiedoista mahdollisuuksien mukaan hyvä pyytää tai ottaa sähköinen kopio itselleen.

Euroopan kuluttajakeskus
 auttaa, jos matkan ostamisen jälkeen ilmenee ongelmia silloin, kun kyseessä on ulkomainen yritys. Suomalaisten yritysten kohdalla voit kääntyä kuluttajaneuvonnan puoleen.