Kansainvälisellä Interrail-kortilla voi matkustaa junalla ympäri Eurooppaa lipputyypistä riippuen jopa kuukauden ajan. Majoitusvarauksia tehdessä kannattaa valita sellaisia majoituspaikkoja, jotka voi peruuttaa ilman lisämaksua, jos matkasuunnitelmat muuttuvat äkillisesti.
Interrailia varten on olemassa kahdenlaisia kortteja: InterRail Global Pass, joka kelpaa kaikissa reilausmaissa ja InterRail One Country Pass, joka kelpaa yhdessä valitussa reilausmaassa. Korteissa on useita eri voimassaoloaikoja ja niitä myydään kaiken ikäisille matkustajille. Hinta riippuu matkustajan iästä; halvimmalla pääsevät alle 26-vuotiaat.
Kortin lisäksi joihinkin juniin täytyy ostaa erillinen paikkalippu, joka on useimmiten maksullinen. Hitaisiin paikallisjuniin ei yleensä vaadita paikkalippuja, joten niillä voi matkustaa ilman lisämaksuja. Kannattaa huomioida, että omassa asuinmaassa Interrail-kortti ei kelpaa matkalipuksi, mutta joissakin maissa, esimerkiksi Suomessa, sillä saa kuitenkin alennusta interrail-matkaan liittyvistä, etukäteen ostetuista junamatkoista rajalle tai lentokentälle.
Interrail-lipun voi ostaa oman maan rautatieyhtiöiltä (Suomessa VR) tai verkosta InterRail.net -sivulta. VR on koonnut sivuilleen linkit myös Euroopan juna-aikatauluihin suunnittelua helpottamaan.
Junamatkustajan oikeudet
Junamatkustajien oikeudet koskevat lähes kaikkia EU:n alueella liikkuvia kansainvälisiä junia. Kannattaa huomata, että EU-maat voivat itse päättää, koskevatko nämä oikeudet myös kotimaanliikenteen junia (esimerkiksi kauko- ja paikallisliikenteen junia) ja sellaisia kansainvälisiä junia, joiden lähtö- tai määräasema on EU:n ulkopuolella.
Interrail-maita ovat EU-maiden lisäksi Norja, Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. InterRail Global Pass kelpaa lisäksi Superfast Ferries- ja Minoan Lines -laivoilla Italian ja Kreikan välillä.
Jos sinulla tulee interrail-matkan aikana ongelmia junamatkoihin tai muihin tuotteisiin tai palveluihin liittyen, jotka eivät ratkea kyseisen yrityksen kanssa, voit olla yhteydessä Euroopan kuluttajakeskukseen avun saamiseksi. Huomaathan, että Bosnia-Herzegovina, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki eivät ole EU-maita, joten näissä maissa toimiviin yrityksiin liittyvissä ongelmatilanteissa Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa.
Lue lisää verkkosivuiltamme: Junamatkat
Majoittuminen
Suurin osa reilaajista majoittuu hostelleissa ja retkeilymajoissa, jotka ovat edullisia erityisesti opiskelijoille. Myös junassa nukkuminen on yleistä. Monilla on myös tuttuja, joiden luona voi majoittua. Leirintäalueilla voi myös majoittua, jos mukana on oma teltta ja yöpymisvarusteet. Majoitusvarauksia tehdessä kannattaa valita sellaisia majoituspaikkoja, jotka voi peruuttaa ilman lisämaksua, jos matkasuunnitelmat muuttuvat.
Lue lisää verkkosivuiltamme: Majoituspalvelut
Kännykkä mukaan ja tärkeät asiakirjat sähköisinä talteen!
Älypuhelimesta on reissussa hyötyä erityisesti varausten tekemisessä, tiedon etsimisessä nopeasti ja tietysti yhteydenpidossa. Älypuhelimeen voi myös tallentaa erilaisia matkaan liittyviä dokumentteja, kuten sähköisiä matkalippuja ja varaustietoja. Kännykän lataaminen onnistuu hostelleissa ja leirintäalueilla. Myös joillakin huoltoasemilla on mahdollista ladata kännykkää omalla laturilla. Akkua kannattaa kuitenkin yrittää säästää, sillä saatat tarvita sitä hätätilanteessa eikä seuraavasta latauspaikasta ole aina tietoa. Joissakin maissa, kuten Iso-Britanniassa, sähkölaitteet tarvitsevat adapterin erilaisten pistorasioiden takia.
Puheluiden ja tekstiviestien hinnat vaihtelevat eri maiden ja operaattoreiden välillä. EU:n alueella matkustettaessa matkaviestinpalveluilla on enimmäishinnat, jotka perustuvat EU:n verkkovierailusäännöksiin. Roaming kannattaa kytkeä ulkomailla pois päältä, jos et ole varma maan hintatasosta ja haluat välttyä ikäviltä yllätyksiltä.
Lue lisää verkkosivuiltamme: Roaming eli verkkovierailut ulkomailla
Euroopan kuluttajakeskusten verkosto (ECC-Net) on tuottanut monikäyttöisen mobiilisovelluksen, joka on ilmaiseksi ladattavissa keskeisissä sovelluskaupoissa. ”ECC-Net: Travel App” -niminen sovellus toimii ilman verkkoyhteyttä ulkomaiden roaming-maksujen välttämiseksi. Sovellus on ladattavissa kaikilla EU-kielillä mobiililaitteille, joissa on iOS-, Android- tai Microsoft Windows -käyttöjärjestelmä.
Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi seuraavista sovelluskaupoista:
• iTunes / Apple: iOS/iPhone & iPad
• Google Play: Android
• Windows Apps+GamesStore: Windows Phone
Turvallinen maksaminen
Suuremmat ostokset, kuten matkaliput sekä majoitus, on hyvä tehdä luottokortilla, jos sellaisen omistaa. Konkurssi- ja ongelmatilanteissa voit tällöin vaatia maksunpalautusta myös luottoyhtiöltäsi. Yleisimmät luottokortit käyvät ympäri Euroopan ja niillä saa nostettua myös käteistä rahaa automaatista.
Pienemmät ostokset voi hyvin tehdä käteisellä ja käteistä onkin syytä pitää mukana, jos automaattia ei lähistöllä olekaan. Joissakin maissa on myös yleisempää maksaa käteisellä kuin kortilla, eivätkä kaikki kaupat tai palveluntarjoajat välttämättä ota vastaan korttimaksuja.
Muista ottaa matkaan mukaan ainakin nämä
• Järki päässä
• Hyvä laukku, reppu tai rinkka ja päivälaukku
• Luottokortti, kohdemaiden valuuttaa käteisenä
• Passi ja reilikortti
• Kännykkä ja laturi
• Matkavakuutus-, opiskelija-, ajo- ja retkeilymajakortti tarpeen vaatiessa
• Kopiot paperilla ja sähköpostissa korteista ja matkalipuista
• Aikataulut paperilla tai tallennettuna kännykkään
• Adapterit
Antoisaa interrail-matkaa!
Lue myös:
Lähdössä festareille Eurooppaan?