Ohjeita lentomatkustajille Islannin tulivuorenpurkauksen varalta

Tulivuoren mahdollinen suurempi purkaus saattaa vaikuttaa Euroopan lentoliikenteeseen. Euroopan kuluttajakeskuksen lentomatkustamisen teemasivuilta saat tietoa lentomatkustajien oikeuksista sekä siitä, miten peruutustilanteissa toimitaan.

Islannin ilmatieteen laitoksen mukaan Bárðarbunga-tulivuori on alkanut purkautua. Ilmailua koskeva varoitustaso on nostettu oranssista punaiseksi perjantaina 29.8. ja tulivuoren alueelle on asetettu lentorajoituksia. Mahdollisuudet suurempaan purkaukseen sekä siitä aiheutuvaan tuhkapilveen ovat yhä olemassa, joskin Islannin viranomaisten mukaan kyseessä on tällä hetkellä pieni purkaus. Mahdollisen suuremman purkauksen aiheuttaman tuhkapilven sattuessa lennot saattavat myöhästyä tai peruuntua, mutta on ennustettu, ettei purkauksesta aiheudu vuoden 2010 tuhkapilven kaltaista haittaa Euroopan lentoliikenteelle.

Lentomatkustajilla on EU-asetuksen mukaiset oikeuden korvauksiin peruutustilanteissa. EU-asetusta (261/2004) matkustajan oikeuksista koskien lennon peruuntumista sovelletaan aina, kun lento lähtee jostakin EU-maasta tai Islannista ja Norjasta, tai jos lento suuntautuu kolmannesta maasta EU:n alueelle ja lennon operoiva lentoyhtiö on eurooppalainen. Oikeudet koskevat kaikkia lentomatkustajia siitä riippumatta, onko kyseessä loma- tai työmatka. Tulivuorenpurkauksen aiheuttama tuhkapilvi on poikkeustilanne, jolloin lentoyhtiö ei ole velvoitettu vakiokorvauksiin.

Tutustu lentomatkustajien oikeuksiin Euroopan kuluttajakeskuksen kotisivuilla lennon viivästyessä tai peruuntuessa. Sivuilta löydät myös ohjeet valituksen tekemiseksi.

Lentomatkustajia kehotetaan seuraamaan Islannin tulivuoren tilannetta. Hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi Trafin sekä Islannin meteorologisen toimiston sivut.

Vuonna 2010 Islannissa Eyjafjallajökull-jäätikön alla tapahtunut tulivuorenpurkaus aiheutti tuhkapilven, joka keskeytti suuren osan lentoliikenteestä Euroopassa ja aiheutti yli 1,2 miljardin euron vahingot.