Latvian kuluttajaviranomainen puuttui SIA Aliaz Cooperationin menettelyihin

Latvian kuluttajansuojaviranomainen (Patērētāju tiesību aizsardzības centrs) on määrännyt latvialaiselle SIA Aliaz Cooperationille 90 000 euron sakon ja velvoittanut sen lopettamaan sopimattomat kaupalliset menettelyt välittömästi. Yritys on kaupannut verkossa erilaisia ravintolisiä vuosien ajan ja aiheuttanut satoja kuluttajayhteydenottoja eri maissa Euroopassa. Yritys on viranomaisen mukaan johtanut kuluttajia harhaan tarjottujen tuotteiden ominaisuuksista, tilaussopimuksesta sekä muista etäsopimuksen ehdoista. Viimeksi vuonna 2019 yrityksen Horsepower-tuotteesta aiheutui isompi valitussuma Itävallassa. Myös Suomessa Euroopan kuluttajakeskus sai kuluttajilta 34 valitusta Horsepowerista viime vuonna. Lisäksi yrityksen Fatkiller-tuote on aiheuttanut runsaasti valituksia Suomessa aiempina vuosina. Yleensä yhteydenotoissa on ollut kyse tilanteesta, jossa kuluttaja on antanut tietonsa vain näytepakkausta varten, mutta tuleekin sidotuksi maksulliseen tilaukseen.

Tapaus on esimerkki EU:n kuluttajansuojaviranomaisten (CPC-verkosto) ja Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC-verkosto) yhteistyöstä maiden rajat ylittävissä kuluttajaongelmissa. Euroopan kuluttajakeskuksen toimipisteet etenkin Latviassa ja Itävallassa toimittivat Latvian kuluttajaviranomaiselle arvokasta näyttöä tapauksessa.

Vielä ei ole tiedossa, aikooko yritys valittaa saamistaan sakoista tuomioistuimessa Latviassa.

Lisätietoja:

Latvian kuluttajaviranomaisen tiedote ja päätös  (latviaksi, 7.8.2020)

Toimi näin, jos saat tuotteen ilman tilausta. Euroopan kuluttajakeskuksen tiedote 10.5.2019.

Fatkiller-tuotetoimituksista paljon valituksia – toimintaohje kuluttajille. Euroopan kuluttajakeskuksen tiedote 30.8.2016.