Ole tarkkana autonvuokrauksessa ulkomailla!

Autonvuokrauksen vilkkain aika on käsillä. Autonvuokraus ulkomailla aiheuttaa vuosittain harmia kuluttajille ympäri Eurooppaa. Euroopan kuluttajakeskus kehottaa tarkistamaan auton kunnon ja mahdolliset viat yhdessä vuokraamon edustajan kanssa ennen kuin auton ottaa käyttöön. Samoin kannattaa menetellä palautuksen yhteydessä. Autoa ei kannata milloinkaan palauttaa vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella.

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto käsitteli vuosina 2011-2012 yhteensä 1041 autonvuokrausta koskevaa riita-asiaa. Verkoston Suomen toimipiste sai samana aikana 67 autonvuokraukseen liittyvää yhteydenottoa.

Tarkista auton kunto ennen kuin otat sen käyttöösi

Varaa aikaa vuokrasopimuksen tutkimiseen ja vakuutusturvasi tarkastamiseen matkakohteeseen saavuttuasi. Tarkista auton kunto ja mahdolliset viat yhdessä vuokraamon edustajan kanssa ennen kuin otat sen käyttöösi. Pyydä vuokraamon edustajaa täyttämään lomake autossa havaituista puutteista tai vioista. Varmista, että saat jäljennöksen lomakkeesta itsellesi.

Älä suostu tarkastukseen paikassa, jonka valaistus on hämärä. Varaa aikaa tarkastukseen, se ei ole pelkkä muodollisuus. Ota tarvittaessa valokuvia havaitsemistasi vioista silloinkin kun vuokraamon edustaja sanoo, että naarmu on niin pieni, että siitä ei tarvitse välittää.

Kysy etukäteen toimintaohjeet vikatilanteisiin

Tiedätkö miten toimia, jos vuokra-autoon tulee vika, joka pysäyttää matkanteon? Ota selvää ja pyydä ohjeet etukäteen ja mieluiten kirjallisena. Moni lomalainen on yllättynyt, kun häneltä on jälkikäteen veloitettu kustannuksia auton rikkoontumisesta vuokra-aikana. Veloitus tapahtuu usein suoraan luottokortilta ilman, että kuluttaja saa siitä erillistä tietoa.

Lue ehdot ja varmista, että sinulla on riittävä vakuutusturva

Yllätysten välttämiseksi lue vuokraussopimus ja erityisesti siihen pienellä painettu teksti huolellisesti. Erikseen kannattaa selvittää, millaisia sääntöjä vuokraamolla on polttoaineen käytöstä. Tarkista, mitä polttoainetta, bensaa vai dieseliä, autoon voi laittaa. Autonvuokrauksen vakuutustyyppeihin liittyy oma terminologiansa, johon voit tutustua etukäteen verkkosivuillamme.

Vaikka varaisit auton suomalaisen autovuokraamon verkkosivujen kautta, itse vuokrasopimus tehdään vasta määränpäässä sikäläisen vuokraamon ehtojen mukaisesti. Vuokrasopimus ja kyseisen maan lainsäädäntö määrittelevät oikeutesi ja velvollisuutesi ongelmatilanteessa.

Varauksen tehnyt kotimainen vuokraamo vastaa siitä, että varaus on tehty sovitusti, mutta se ei vastaa autonvuokrauspalvelusta. Kannattaa siis perehtyä sopimusehtoihin.