Low Cost Holidays konkurssissa – ohjeita kuluttajille

Valmismatkoja, lentoja ja hotellimajoitusta verkossa myös suomeksi markkinoinut ja Espanjaan rekisteröitynyt Low Cost Travel -ryhmä ajautui 15.7.2016 konkurssiin. Mikäli sinulla on saatavia Low Cost Travel -ryhmään kuuluneilta yrityksiltä, voit kääntyä konkurssipesän selvittäjien puoleen tai hakea korvausta valmismatkan osalta Espanjaan asetetusta vakuudesta. Luottokortilla maksaneet voivat hakea maksunpalautusta myös luotonantajalta eli kortin myöntäneeltä luottokorttiyhtiöltä tai pankilta.

Low Cost Travel -ryhmä koostuu neljästä yrityksestä: Lowcosttravelgroup Limited, Lowcostholidays Spain S.L, Hoteling.com (osa Lowcostholidays Spain S.L:ää) ja Lowcostbeds.com A.G. Matkoja on myyty muun muassa sivustoilla www.lowcostholidays.com ja www.lowcostholidays.fi.

Jos olet jo matkalla

Lentolippujen osalta Low Cost Travel on ilmoittanut, että mikäli olet jo saanut yhtiön kautta ostetut liput, ne ovat voimassa normaalisti. Sen sijaan hotellimaksu ei ole luultavasti mennyt perille ja yhtiö neuvoo olemaan hotellimaksun osalta suoraan yhteydessä hotelliin. Säästäthän matkavaraukseen liittyvän tilausvahvistuksen sekä maksuvahvistuksen.

Jos matkasi on vasta edessä

Mikäli et ole vielä saanut yhtiön kautta varaamaasi lentolippua, sinun tulee kääntyä suoraan lennon operoivan lentoyhtiön puoleen ja tarkistaa, onko varauksesi edelleen voimassa. Käänny samoin suoraan varaamasi hotellin puoleen tarkistaaksesi onko hotellimaksu tullut perille. Säästäthän matkavaraukseen liittyvän tilausvahvistuksen sekä maksuvahvistuksen.

Maksunpalautusvaatimus luottokorttiyhtiölle

Jos olet maksanut matkasi luottokortilla, toteutumatta jääneen matkan hintaa voi hakea takaisin myös luotonantajalta eli kortin myöntäneeltä luottokorttiyhtiöltä tai pankilta. Luottokorttiyhtiön vastuu perustuu kuluttajansuojalakiin. Lisätietoja maksunpalautusvaatimuksesta sivuillamme.

Mahdollinen korvaus valmismatkavakuudesta

Lowcostholidays Spain S.L.:llä on lakisääteinen vakuus asetettuna Espanjassa. Valmismatkan (eli esimerkiksi lennon ja hotellin yhdistelmän) ostaneet kuluttajat voivat vaatia rahanpalautusta myös tästä vakuudesta. Euroopan kuluttajakeskuksen Espanjan toimipiste on ohjeistanut vakuudesta korvauksia hakevia eurooppalaiskuluttajia toimimaan seuraavasti:

  • Lähetä osoitteeseen info.lchspain@caib.es englanninkielinen sähköposti, jossa on seuraavat tiedot:
  • Omat tietosi (nimi, syntymäaika tai passin numero, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite)
  • Yrityksen tiedot (yrityksen nimi, yritystunnus, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite, jotka löytyvät tilausvahvistuksesta)
  • Yksilöi, mitä korvausvaatimus koskee (valmismatkan tiedot, varaustunnus)
  • Tieto maksutavasta (maksoitko luottokortilla tms.)
  • Vaadittavan rahanpalautuksen summa euroina
  • Liitä mukaan: tilausvahvistus, maksutosite, mahdolliset voucherit tai liput
  • Vaihtoehtoisesti voit tulostaa ja täyttää oheisen valmiin englanninkielisen lomakkeen ja lähettää sen edellä mainittuine liitteineen skannattuna: info.lchspain@caib.es

Low Cost Travel on ilmoittanut omassa tiedotteessaan, että vakuutta koskeva maksunpalautusvaatimus tulee lähettää myös osoitteeseen: lowcosttravelspain@smith.williamson.co.uk

Lisätietoa löytyy vakuudenantajan (Dirección General de Turismo) kotisivuilta.

Mahdollinen korvaus konkurssipesästä

Jos olet ostanut pelkät lennot tai pelkän majoituksen ja maksanut muulla tavalla kuin luottokortilla, voit hakea saataviasi konkurssipesältä.

Low Cost Travel -ryhmän konkurssipesän selvittämisestä vastaavat Smith and Williamson LLP sekä CMB Partners UK Ltd. Kuluttajien kannattaa seurata konkurssipesän tiedotusta kotisivujen kautta.

Valitettavasti kuluttajan asema konkurssitilanteessa on heikko. Konkurssipesästä katetaan velat tietyn etujärjestyksen mukaisesti ja kuluttajien saatavat ovat yleensä viimeisimpiä, jolloin pesässä ei välttämättä ole enää jaettavia varoja. Konkurssisaatavien valvominen on usein maksullista ja konkurssimenettelyt kestävät jopa vuosia.

Mahdollinen korvaus matkavakuutuksen perusteella

Matkavakuutuksesi saattaa kattaa konkurssista aiheutuvia lisäkuluja. Matkavakuutuksesi kattavuus käy ilmi vakuutuksen ehdoista. Lisätietoja vakuutuksesi kattavuudesta saat suoraan vakuutusyhtiöltäsi.

Lisätietoja kuluttajille:

Mikäli kaipaat lisäneuvoja Low Cost Travel -ryhmän konkurssista tai korvauksenhausta, ole meihin yhteydessä. Tarkennamme kuluttajien toimintaohjeita tarpeen mukaan.