ECC-verkosto: Auton osto ulkomailta vaatii tarkkuutta – neuvot kuluttajille

Autokuume iskee usein keväällä. Kuluttaja saattaa suunnata katseensa tietyn mallin, hinnan tai valinnanvaran perusteella myös ulkomaille, ja siellä auton ostoon liittyy omat niksinsä. Auton osto ulkomailta vaatii kuluttajalta tarkkuutta, hyvää etukäteisperehtymistä ja annoksen rohkeutta. Tutustu Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC-Net) julkaisemiin neuvoihin ja maakohtaisiin listoihin ennen kuin riennät hakemaan lupaavaa autolöytöäsi ulkomailta.

Mihin seikkoihin autokauppaa tehdessä ja kauppakirjaa allekirjoitettaessa kannattaa kiinnittää huomiota? Mitä asiakirjoja tarvitsen, miten ostos kannattaa maksaa? Miten minimoida auton vikoihin liittyvät ongelmat? Mihin maahan arvonlisävero maksetaan, onko autolla takuu, tarvitsenko vakuutuksen tai siirtokilvet kotimatkalle? Onko myyjän kotimaassa tehty katsastus riittävä myös kotimaassani? Kenelle valitan, jos siihen on tarvetta esimerkiksi rekisteröintiprosessin suhteen?

Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (European Consumer Centres Network, ECC-Net) 29 jäsentä kokosivat Ranskan johdolla laajan raportin, jossa keskitytään muun muassa näihin kysymyksiin ennen auton ostamista, kaupanteon hetkellä sekä sen jälkeisenä aikana. Englanninkielisen raportin lisäksi kotisivuillamme on tarjolla on lyhyempi yhteenveto sekä auton osto- ja rekisteröintipaikkaan perustuvat maakohtaiset vinkkilistat kuluttajille. Toivomme, että näistä on hyötyä kun lähdet autokaupoille EU-alueella!

Huomaathan lisäksi, että Suomessa auton verotukseen, katsastukseen ja rekisteröintiin liittyvissä kysymyksissä antavat tietoa Suomen Tulli, katsastustoimipaikat sekä Liikenteen Turvallisuusvirasto TRAFI.

Euroopan maakohtaiset vinkkilistat auton osto- ja rekisteröintimaan mukaan (englanniksi).

Summary (0,5 MB): Cross-border car purchases – What to look out of when you’re bargain hunting. ECC-Net Joint Project 2015.

Report (16 MB): Cross-border car purchases – What to look out of when you’re bargain hunting. ECC-Net Joint Project 2015.

Käytetyn auton osto ulkomailta, yleistietoa kotisivuillamme.