Ympäristömerkit kestävän kuluttamisen suunnannäyttäjinä

Viralliset ympäristömerkit auttavat kuluttajaa tekemään kestäviä ja vastuullisia valintoja ostoksilla. Luotettavien ympäristömerkkien rinnalla kuluttajaa yritetään vakuuttaa erilaisilla pakkausmerkinnöillä, joilla valmistajat pyrkivät luomaan vaikutelman ympäristöystävällisyydestä. 

Tiesitkö, että ympäristömerkit ovat apuna vastuullisten valintojen tekemisessä niin päivittäistavarakaupassa kuin liikkumisessa, sijoittamisessa, asumisessa, pukeutumisessa ja vapaa-ajan vietossa?

Kulutustottumusten muutokset ovat ilmastonmuutoksen hillinnässä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ratkaisevan tärkeässä asemassa. On arvioitu, että 45 % ilmastovaikutuksista tulee tuotannosta ja kulutuksesta.

Tärkeää on kulutuksen vähentäminen. Olisi hyvä miettiä, tarvitseeko oikeasti haluamaansa tavaraa. Kun tarvitsee, olisi hyvä suosia vastuullisia vaihtoehtoja.

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki ja EU-ympäristömerkki ohjaavat kestävään, ympäristön paremmin huomioivaan kuluttamiseen. Merkit auttavat valitsemaan vastuullisesti muun muassa pesu- ja puhdistusaineita, wc- ja talouspapereita, kynttilöitä, maaleja, farkkuja, hotelleja, taloja ja sijoitusrahastoja. Niin kotimaassa kuin ulkomailla – etenkin Pohjoismaissa ja EU-maissa.

Varo viherpesua

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki ovat virallisia, ns. tyypin 1 ympäristömerkkejä, joiden kriteerit huomioivat koko elinkaaren aina raaka-aineesta kierrätykseen. Näin ne erottuvat uskottavina, kunnianhimoisina ja luotettavina merkkiviidakossa, jossa vaanii myös viherpesun vaara.

Tuoreen EU-tutkimuksen mukaan viherpesu eli perusteettomien vihreysväittämien esittäminen näyttäisi yleistyneen sitä mukaa, kun kuluttajat ovat alkaneet suosia ympäristöystävällisiä tuotteita.

EU-komissio ja jäsenmaiden kuluttajaviranomaiset tutkivat kuluttajatuotteita myyvien yritysten nettisivuilla esitettyjen ympäristöväitteiden todenperäisyyttä. Lopputulos oli murheellinen. Viranomaiset arvioivat, että 42 prosentissa tapauksista esitetyt väitteet olivat liioiteltuja, paikkansapitämättömiä tai jopa petollisia.

Kun valitset Joutsenmerkityn tai EU-ympäristömerkityn tuotteen tai palvelun, viherpesuvaaran voi unohtaa. Merkki kertoo sinun tehneen kestävän ja vastuullisen valinnan!

Riikka Holopainen
toimitusjohtaja
Ympäristömerkintä Suomi Oy

Lisätietoa ympäristömerkeistä:

EU:n ympäristömerkki
Joutsenmerkki

Tämä vieraskynäartikkeli on osa Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 3/2021.