Valitukset tilausansoista kasvussa jälleen

Euroopan kuluttajakeskus on vastaanottanut kuluvana vuonna useita tilausansoja koskevia valituksia. Kuluttajat kertovat vastaanottaneensa esimerkiksi laihdutusvalmisteita tilaamatta niitä tai käyneensä myyjän sivuilla ja antaneensa tietonsa, mutta kuitenkaan tekemättä tilausta. Tavaraa, jota ei ole tilattu, ei tarvitse maksaa eikä palauttaa. Varminta on kuitenkin olla yhteydessä myyjään asian selvittämiseksi.

Toimi seuraavasti, jos et ole tehnyt tilausta:

• Lähetä myyjälle sähköposti, jossa kerrot saaneesi lähetyksen
• Ilmoita, ettet ole tehnyt tilausta ja kysy miten myyjä haluaa paketin suhteen meneteltävän.
• Voit kirjoittaa esimerkiksi seuraavasti:
Olen saanut teiltä (PÄIVÄMÄÄRÄ) tuotelähetyksen ja laskun (LISÄÄ TILAUSNUMERO JA LASKUNUMERO). En ole tilannut tuotetta, joten en maksa laskua. En suostu maksamaan virhelähetyksenne palauttamisesta aiheutuvia postikuluja. Säilytän tuotetta 3 viikon ajan, jonka jälkeen hävitän sen, jos en ole kuullut teistä. Miten haluatte menetellä tavaran suhteen?
• Älä lähetä pakettia takaisin ennen kuin olet saanut palautusohjeet myyjältä.
• Yritys ei voi edellyttää, että palautat tilaamatta toimitetun tavaran takaisin omalla kustannuksellasi.
• Jos päädyt palauttamaan tavaran, muista säästää palautuskuitti.
• Jos olet jo palauttanut tuotteen, mutta siitä huolimatta saat muistutuslaskun, lähetä myyjälle sähköposti, jossa kerrot, että olet jo palauttanut tuotteen ja vaadi, että lasku mitätöidään. Jos samaasi vastaus ei tyydytä, ota meihin yhteyttä. Toimita meille tällöin esimerkiksi sähköpostitse reklamaatiosi, myyjän vastaukset sekä saamasi lasku. Pyrimme saamaan laskun mitätöidyksi.
• Jos asiasi ei ratkea näillä ohjeilla tai tarvitset kieliapua yrityksen vastauksen ymmärtämiseksi, ota yhteyttä meihin. Voimme auttaa silloin, kun vastapuolena on toisessa EU-maassa, Norjassa tai Islannissa toimiva yritys. Kotimaisten yritysten kohdalla saat apua kuluttajaneuvonnasta.

Lue lisää:
Varo verkossa! Euroopan kuluttajakeskuksen verkkosivut.
Tilausansa, ilmaiset näytepakkaukset, lasku ilman tilausta. Kilpailu ja kuluttajaviraston verkkosivut.