Tunnetko Euroopan kuluttajakeskuksen?

Mitä teet, kun ruotsalaisesta verkkokaupasta tilattu vaate ei saavukaan perille, mutta luottokorttia on veloitettu, tai kun olet ostanut matkaliput espanjalaiselta lentoyhtiöltä, joka meneekin konkurssiin ennen matkaa? Entäpä kun Saksasta käytettynä ostettu ja Suomeen tuotu laatu-auto ei vastaa odotuksia?

Nämä ovat esimerkkejä tilanteista, jolloin kuluttaja – kuka tahansa meistä – saattaa tarvita Euroopan kuluttajakeskuksen apua.

Apua ja opastusta rajat ylittävässä kaupassa

Euroopan kuluttajakeskus neuvoo ja auttaa kuluttajaa saamaan saatavansa takaisin rajat ylittävän kaupan ongelmatilanteissa eli silloin, kun kuluttaja on ostanut tuotteen tai palvelun ulkomaiselta, tarkemmin sanottuna jonkin EU-jäsenvaltion, Norjan tai Islannin alueella toimivalta yritykseltä.

Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteessä Kilpailu- ja kuluttajaviraston yhteydessä työskentelee kaksi lakimiestä ja maistraateissa kuluttajaneuvonnassa neljä tapauskäsittelijää, jotka ovat erikoistuneet rajat ylittäviin kuluttajakaupan kysymyksiin.

Neuvomme ja opastamme kuluttajia niin kattavan verkkosivustomme kuin henkilökohtaisen puhelinneuvonnan kautta. Palvelu on maksutonta.

Jaamme myös tietoa kuluttajansuojasta muissa EU-maissa ja kierrämme kouluissa ja tapahtumissa kertomassa muun muassa turvallisesta verkkokaupasta ja lentomatkustajien oikeuksista.

Euroopan laajuinen verkosto, jota komissio ohjaa

Euroopan kuluttajakeskuksia on jokaisessa EU-maassa. Toimintaa rahoittaa Euroopan komissio ja kukin jäsenvaltio. ECC-verkosto (European Consumer Centre, ECC-Net) auttaa kattavasti Euroopan kuluttajia ja teemme Suomesta käsin paljon yhteistyötä eri maiden Euroopan kuluttajakeskusten kanssa. Suomessa toimimme osana Kilpailu- ja kuluttajavirastoa, joten myös yhteys kuluttaja-asiamieheen on läheinen, vaikkemme olekaan itse valvontaviranomainen.

Euroopan komissio saa ECC-verkoston kautta tietoja kussakin jäsenmaassa esiintyvistä rajat ylittävän kuluttajakaupan kysymyksistä ja ajankohtaisista teemoista.

Lisätietoja saat kotisivuiltamme www.ecc.fi.

Katso myös englanninkielinen infograafi koko ECC-verkoston toiminnasta ja verkoston kotisivut.