Oletko vuokraamassa auton lomallasi?

Auton vuokraamisen hintaan liittyvät yllätykset vähenevät, kun komissio ja EU:n kuluttajaviranomaiset ovat saaneet alan viisi johtavaa yritystä (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz ja Sixt) esittämään hintansa selkeämmin kuluttajille. Alkuvuodesta 2019 tehdyssä katsauksessa todettiin, että kaikkia autonvuokrayritysten EU:n kuluttajaviranomaisille aiemmin antamia sitoumuksia ei ollut täytetty.

Sittemmin Enterprise ja Sixt ovat tehneet kaikki tarvittavat muutokset, Avis lupasi tehdä loput muutokset toukokuuhun 2019 mennessä, Europcar ja sen tytäryhtiö Goldcar kesäkuuhun 2019 mennessä ja Hertz maaliskuuhun 2020 mennessä.

Yritykset ovat tehneet seuraavat sitoumukset:
• Kaikki maksut sisällytetään varauksen kokonaishintaan eli kuluttajille tarjotaan verkkosivuilla hinta, johon sisältyvät kaikki lisämaksut ja se vastaa lopullista hintaa, jonka kuluttajat maksavat autoa vuokratessaan.
• Sopimusehdoissa kuvataan selkeästi keskeiset sopimuksen sisältämät palvelut epäselvyyksien välttämiseksi.
• Hintatarjouksessa kerrotaan selvästi lisäpalvelujen, kuten omavastuuta pienentävien lisävakuutusten, hinnat ja ehdot. Yritysten on myös ilmoitettava selkeästi, mitä hinta kattaa.

Euroopan kuluttajakeskuksen vinkit autonvuokraukseen

1. Tarkista kuljettajaa koskevat vaatimukset
Selvitä kuljettajaa koskevat vaatimukset ja vuokrasopimusta varten tarvittavat asiakirjat. Vuokraamot saattavat asettaa ikärajoja tai vaatia, että sinulla on ollut ajokortti vähintään vuoden ajan. Huomaathan myös, että jos kuljettajia on useampi, heistä jokainen on ilmoitettava vuokrasopimukseen ja tästä saattaa seurata lisäkuluja.

2. Käy vuokrasopimus huolella läpi ajan kanssa
Vaikka tekisitkin varauksen kotimaisen autovuokraamon verkkosivujen kautta, varsinainen vuokrasopimus solmitaan yleensä vasta autoa noudettaessa, sikäläisen vuokraamon kanssa. Varaudu siihen, että vuokrasopimus tehdään lähes poikkeuksetta vuokraamon kotimaan kielellä. Ellet ymmärrä sitä pyydä, että saat sopimuskaavakkeen ja sopimusehdot englanniksi. Sopimuksesta on syytä ottaa itselle oma kappale tai kopio.

3. Selvitä mitä vuokrahinta sisältää
Tarkista hinnan määräytyminen niin yksittäisen vuokrapäivän kuin koko vuokra-ajan osalta. Kiinnitä huomiota siihen, ilmoitetaanko hinta arvonlisäveroineen, vai lisätäänkö se ilmoitettuun hintaan.

4. Tutki vakuutusten ehdot

Tutki erityisen huolellisesti vakuutukseen liittyvät ehdot, sillä eri maiden vakuutusturvissa voi olla runsaasti eroja. Selvitä vakuutuksen kattavuus yksityiskohtaisesti niin henkilövahinkojen kuin autonkin osalta. Usein lisävakuutus saattaa olla tarpeen omavastuun poistamiseksi. Vakuutus ei yleensä koske renkaita, vanteita, alustaa tai irtokivien aiheuttamia vahinkoja. Kysy myös, onko alueita, joilla et saa vuokra-autollasi ajaa, kuten esimerkiksi huonokuntoiset hiekkatiet Kreikassa tai jäätikkötie Islannissa.

5. Maksa luottokortilla
Maksu on viisainta tehdä luottokortilla ja lähes kaikki vuokraamot edellyttävät luottokortin käyttämistä. Jos palvelussa tai autossa on ongelmia, luottokorttiyhtiöltä voi vaatia rahanpalautusta.

6. Ole tarkkana, kun noudat ja palautat auton

Tarkista auto ennen sen käyttöönottoa vuokraamon edustajan kanssa. Pienimmätkin naarmut on hyvä kirjata auton puutteita koskevaan lomakkeeseen ja pyytää lomakkeesta itselle kopio. Autoa palautettaessa on syytä varmistaa, että vuokraamo kirjaa raporttiin auton tulleen takaisin vahingoittumattomana. Autoa ei pidä koskaan palauttaa vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella eikä ainakaan jättää valvomattomaan aidattomaan paikkaan. Hyvä varokeino on ottaa valokuvia autosta sitä vastaanotettaessa ja takaisin luovutettaessa.

Katso myös:
Videomme autonvuokrauksesta ulkomailla (YouTube)