Mihin hintaan vuokraat auton ulkomailta?

Suuret autovuokraamot Euroopassa ovat osin hinnoitelleet palvelujaan kuluttajan kotimaan perusteella, mikä on EU:n palveludirektiivin vastaista. Netissä asiakkaita on esimerkiksi ohjattu heidän käyttämänsä ip-osoitteen pohjalta autovuokrausyrityksen tietyn maan varaussivustolle, jolloin myös autonvuokraus on maksanut enemmän kuin saman yrityksen autonvuokraus jonkun toisen EU-maan kansalaiselle.

Euroopan komissio lähetti kesällä 2014 kirjeen kaikille suurille eurooppalaisille autonvuokrausketjuille kiinnittääkseen huomiota asiaan ja saadakseen syrjinnän loppumaan. Kirjeen saaneista yrityksistä Sixt, Enterprise ja Goldcar vastasivat komission kirjeeseen tyydyttävästi, mutta Europcarilta, Hertziltä ja Avisilta komissio pyysi vielä lisäselvityksiä elokuun 2014 loppuun mennessä.

Komissio on kehottanut kuluttajia tarkkaavaisuuteen autoa vuokratessaan ja etsimään parasta mahdollista hintaa EU:n sisämarkkinoilta.

Hinnan lisäksi kiinnitä autoa vuokratessasi huomio sopimusehtoihin

Moni kuluttaja vuokraa auton matkallaan ulkomailla. Se on kätevä tapa liikkua oman mielen ja aikataulun mukaan lomakohteessa ja sen ympäristössä, eri maidenkin välillä. Autonvuokraus ulkomailla voi johtaa kuitenkin myös ongelmiin, jos vaikkapa ajoneuvo vaurioituu vuokra-aikana tai jos sopimusehtoja ei ole ymmärretty oikein tai ne ovat epäselvät.

Euroopan kuluttajakeskus ohjeistaa autonvuokraajia tutustumaan aina huolellisesti sopimusehtoihin ennen vuokraamista ja varmistamaan, että kaikki kohdat on ymmärretty. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota auton noutoon ja palautukseen liittyviin seikkoihin, polttoaine-asioihin ja erilaisiin lisämaksujen määräytymisperiaatteisiin (esimerkiksi lastenistuimet, lisämatkustajat).

Kuluttajan kannattaa myös ennalta varmistaa, mitä asiakirjoja hänellä pitää olla mukana noutohetkellä. Pienimmätkin naarmut on hyvä kirjata auton puutteita koskevaan lomakkeeseen ja pyytää lomakkeesta itselle kopio. Autoa palautettaessa on syytä varmistaa, että vuokraamo kirjaa raporttiin auton tulleen takaisin vahingoittumattomana. Autoa ei pidä koskaan palauttaa vuokraamon aukioloaikojen ulkopuolella eikä ainakaan jättää valvomattomaan aidattomaan paikkaan. Hyvä varokeino on ottaa valokuvia autosta sitä vastaanotettaessa ja takaisin luovutettaessa.

Jos olet varaamassa vuokra-autoa ulkomailta, ja jokin varaamisessa epäilyttää tai ihmetyttää, ole yhteydessä vuokraamoon lisätietojen saamiseksi. Voit olla yhteydessä myös Euroopan kuluttajakeskukseen neuvojen saamiseksi.

Lue myös:

Euroopan kuluttajakeskuksen muistilista autonvuokraajalle

Komission tiedote 11.8.2014 (englanniksi)