Maksa luottokortilla verkossa

Suosittelemme maksun suorittamista luottokortilla, jos mahdollista. Luottokortilla maksaessasi voit vaatia maksunpalautusta kuluttajansuojalain 7 luvun 39 §:n nojalla luottokorttiyhtiöltä, mikäli tuotetta ei toimiteta eikä rahojasi palauteta.

Kuluttajan kannalta riski on suurin silloin, kun tuotteen joutuu maksamaan etukäteen pankkisiirrolla. Jos ennakkomaksu pankkisiirrolla on ainoa maksutapa, kannattaa kaupantekoa harkita vakavasti.

• Kiinnitä huomiota maksamisen suojaukseen. Verkossa maksaminen on turvallista esimerkiksi, jos verkko-osoitteen alussa olevan http on muuttunut muotoon https ja ruudun alareunassa näkyy lukkosymboli.
• Usein luottokortilla maksaessa joudut vielä varmistamaan ostoksen esimerkiksi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
• Sivulla, jossa annat luottokorttitietosi, pitäisi näkyä myös tilauksen tiedot (erityisesti kokonaiskustannukset).
• Älä anna luottokorttisi tietoja puhelimitse tai sähköpostilla.
• Katso myös, millaisia turvallisuusohjeita oma luottokorttiyhtiösi antaa.

Myös maksukortin debit-ominaisuudella maksettujen ostosten osalta kuluttaja voi vaatia hyvitystä korttiyhtiöltä, jos yhtiö on korttiehdoissaan tai muutoin tähän sitoutunut. Sen sijaan Visa Electron ei ole luottokortti.

Maksunvälityspalvelut

Maksunvälityspalveluiden käyttö on kannattavaa silloin, jos et halua antaa myyjälle luottokorttitietojasi tai jos sinulla ei ole luottokorttia. Maksunvälityspalveluita käytetään usein esimerkiksi ostettaessa tuotteita ulkomaisesta verkkohuutokaupasta yksityishenkilöltä. Yleensä viisainta on valita tunnettu toimija uuden ja pienen yrityksen sijaan. Eräät maksupalveluyritykset saattavat tarjota kuluttajille myös maksuttomia tai maksullisia lisäpalveluja, jotka tuovat lisäturvaa kaupankäyntiin.

PayPalin emoyhtiö on Yhdysvalloissa, mutta sillä on Luxemburgissa tytäryhtiö PayPal (Europe). Voit siirtää rahat PayPalille pankkisiirrolla tai luottokortilla. PayPalin etuja on, että voit vaatia maksunpalautusta, mikäli et saa tuotetta tai tuote ei vastaa siitä annettua kuvausta. Maksunpalautusvelvollisuus perustuu palveluntarjoajan kanssa tehtyyn sopimukseen. PayPalin käyttö maksuvälineenä on kuluttajille useimmiten maksutonta. Tutustu huolella sopimusehtoihin, sillä riitojenratkaisuelin ei käsittele esimerkiksi ajoneuvojen kauppaan liittyviä vaatimuksia. PayPal on englanninkielinen.

Kaikkia maksunvälityspalveluita tarjoavia yrityksiä ei ole suunniteltu toimimaan verkkokaupassa. Rahojen vastaanottajan henkilöllisyyttä ei siksi välttämättä tarkasteta eivätkä kaikki maksunvälityspalveluyritykset suostu palauttamaan varoja, jos et saa tuotetta. Esimerkiksi Western Unionin on itse varoittanut rahanlähetyksiin liittyvistä petoksista. Älä siksi käytä Western Unionin tyyppisiä maksunvälityspalveluja rahojen välittämiseen henkilöille, joita et tunne. Western Union on itse varoittanut rahanlähetyksiin liittyvistä petoksista.

Lue lisää:
Turvallinen maksaminen
Tietoa verkkomaksamisesta (Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn sivusto)