Loma-asunnon vuokraaminen ulkomailta

Loma-asunnon vuokraaminen on erinomainen tapa majoittua ulkomailla. Se sisältää huomattavasti vähemmän riskejä kuin esimerkiksi lomaosakkeen hankkiminen.

Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia loma-asuntoja vuokraavia toimijoita. Eräät yritykset vastaavat välittämistään loma-asunnoista ja myös maksuliikenne hoidetaan niiden kautta. Verkossa on myös sivustoja, jotka toimivat vuokranantajien ja vuokraajien kohtauspaikkana eli käytännössä loma-asunto vuokrataan suoraan sen omistajalta.

Euroopan kuluttajakeskuksen neuvot loma-asunnon vuokraajalle:

• Varmista luotettavuus. Loma-asuntoa vuokratessa kannattaa ensimmäisenä varmistaa sopijakumppanin luotettavuus. Kertooko yritys nimensä, katuosoitteensa, kotipaikkansa, puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteen? Netistä löytää tietoa muiden kokemuksista esimerkiksi keskustelupalstoilta tai googlettamalla yrityksen nimen.

• Tee kirjallinen sopimus. Vuokrasopimusta ei pidä tehdä koskaan vain suullisesti. Ilman kirjallista sopimusta mahdollisessa riitatilanteessa on vaikea todistaa, mistä on sovittu. Loma-asuntoa vuokratessa onkin parasta sopia mahdollisimman tarkasti esimerkiksi takuusummasta ja sen palauttamisesta. Näin voi ennaltaehkäistä monta ikävää ongelmaa.

• Tutustu ehtoihin. Loma-asunnon varaus- ja sopimusehdot pitää lukea huolellisesti. Vaaditaanko asunnosta varausmaksu? Entä milloin on suoritettava loppumaksu? Ennakkoon maksaminen on aina riski ja maksu onkin hyvä tehdä luottokortilla – tällöin voit ongelmatilanteissa vaatia hyvitystä luottokorttiyhtiöltä. On myös tärkeä selvittää, mitä hinta ja palvelu kattavat. On varsin tavallista, ettei hintaan sisälly energiakulut tai loppusiivous. Vuokraan eivät välttämättä sisälly myöskään pesuaineet.

• Voiko perua? Etukäteen on hyvä ottaa selvä myös mahdollisista peruutuskuluista, jos matka ei toteudukaan suunnitellulla tavalla. Hyvin usein sopimusehdoissa on porrastettu peruutuskulun määrä sen mukaan, milloin peruutus tapahtuu. Mitä lähempänä vuokrausajankohta on, sitä kalliimmaksi peruutus tulee.

• Kuka vastaa vahingoista? Loma-asuntoa koskevissa sopimuksissa on usein lueteltu vuokralaisen velvollisuudet kuten se, miten ja milloin mahdollisista vioista tai puutteista tulee ilmoittaa. Erityisen tarkkaan kannattaa lukea se sopimusehto, jossa määritellään vastuu vahingoista.

Houkutteleeko lomaosakkeen hankinta ulkomailta?

Jos kuluttaja on mieltynyt tiettyyn alueeseen Euroopassa ja lomaillut siellä useaan otteeseen, saattaa mielessä käydä hotelliasumisen ja vuokrattavien loma-asuntojen sijaan myös loma-osakkeen hankinta.

Euroopan kuluttajakeskusten verkoston kuluttajilta saamien kokemusten perusteella lomaosakkeiden ja muiden lomatuotteiden käyttöön on liittynyt runsaasti ongelmia. Suomalaiskuluttajat ovat törmänneet ongelmiin erityisesti Kananriansaarilla Espanjassa.

Kotisivuillemme on koottu runsaasti tietoa lomaosakkeista, johon kannattaa tutustua.