Kuluttajaopas Brasiliaan lähteville futisfaneille

Jalkapallon MM-kisat Brasiliassa käynnistyvät ensimmäisen pillivihellyksen jälkeen 12. kesäkuuta 2014.

Euroopan kuluttajakeskusten verkosto on tehnyt yhteistyössä brasilialaisen kuluttajajärjestö PROTESTEn (Brasilian Association of Consumer Defence) kanssa ”2014 FIFA World Cup” -opaslehtisen eurooppalaisten matkailijoiden avuksi. Myös kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on tutustunut opaslehtiseen.

Kompaktissa englanninkielisessä oppaassa on yhteenveto kuluttajan oikeuksista Brasiliassa ja vinkkejä kisaturistille. Mitä sinun tulisi huomioida, kun lähdet ostoksille tai syöt ulkona? Mitä maksutapoja paikalliset kauppiaat hyväksyvät? Miten voit välttyä mojovalta puhelinlaskulta? Mihin numeroon soitat hätätilanteessa? Mitä ovat lentomatkustajan oikeudet maahan tullessa tai pois lähtiessä?

Opaslehtinen sisältää myös MM-kisojen otteluaikataulun ja listan keskeisistä portugalin kielen sanoista, joiden avulla tulet paremmin ymmärretyksi.

Pelimatkalaisen kannattaa myös seurata Ulkoministeriön matkustustiedotteita erityistilanteiden varalta. Suomella on edustusto kaikissa muissa pelikaupungissa, paitsi Natalissa. Suomen suurlähetystö on pääkaupunki Brasíliassa, kunniapääkonsulaatit Rio de Janeirossa ja São Paulossa, sekä kunniakonsulaatit Belo Horizontessa, Fortalezassa, Manausissa, Porto Alegressa, Recifessä ja Salvadorissa.

Samalla Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa, että kisalippuja kannattaa ostaa vain virallisten kanavien kautta. FIFA:n verkkosivut tarjoavat turvallisen kanavan lippujen ostamiseen.