Autonarviopalvelun hinta yllättää

Euroopan kuluttajakeskus ja kuluttaja-asiamies varoittivat syksyllä 2013 verkossa toimivista autojen hinta-arviopalveluista. Palvelujen markkinointi ja sivustot oli laadittu siten, ettei hinta-arvion maksullisuutta huomannut helposti. Viime kuukausina olemme jälleen alkaneet saada kuluttajien yhteydenottoja auton hinta-arviopalveluista. Nyt kyseessä on virolaisen Nordicpartner Oü:n sivusto autonhintaarvio.fi. Suomalaiskuluttajat ovat tilanneet arviopalvelun esimerkiksi nähtyään Facebookissa mainoksen ja olettaneet, että palvelu on maksuton.

Olemme tutkineet hinta-arviointipalvelun sopimusehtoja ja havainneet niissä useita ongelmakohtia. Nordicpartner Oü:n sopimusehtojen mukaan kyseessä on digitaalinen tuote, jolla ei ole peruutusoikeutta sen jälkeen, kun kuluttaja on vastaanottanut tuotteen.

Toisin kuin yritys väittää, hinta-arviopalvelun voi peruuttaa. Lain mukaan kuluttajan ei tarvitse maksaa peruuttamisaikana kokonaan tai osittain suoritetusta palvelusta, jos yritys on aloittanut palvelun suorittamisen peruuttamisaikana ilman kuluttajan suostumusta. Tiedossamme ei ole, että kuluttajat olisivat tehneet nimenomaisen pyynnön aloittaa Nordicpartner Oü:n hinta-arviopalvelu.

Euroopan kuluttajakeskuksen ohjeet auton arviointipalvelun laskun saaneille:

• Jos et ole tehnyt pyyntöä aloittaa hinta-arviopalvelu, lähetä mahdollisimman pian reklamaatio yritykselle. Ilmeisesti yritykseen saa yhteyden vain sen verkkosivuilta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta. Säästä kuitenkin sekä reklamaatiosi että mahdollisesti saamasi arviointitulos.
• Voit tehdä reklamaation suomeksi, jos verkkosivujen tarjous on ollut suomenkielinen. Yritys ei voi edellyttää, että käyttäisit muuta kieltä kuin sitä, jolla pystyit asioimaan alun perinkin. Yrityksen tehtävä on selvittää saamiensa peruutusilmoitusten tai reklamaatioiden sisältö.
• Jos reklamaation lähetettyäsi saat samalta yritykseltä maksumuistutuksen, siihen ei tarvitse reagoida eikä vastata. Yksi reklamaatio riittää. Yrityksen sopimusehto, jonka mukaan se velottaa sopimussakkoa 35 euroa myöhästyneestä maksusta, on lainvastainen.
• Laskuttajalla on oikeus lähettää velkomus perintätoimistolle tai muulle laskuttajalle. Jos näin kävisi, lähetä tieto reklamaatiostasi myös tälle uudelle laskuttajalle. Jos saat haasteen, ota välittömästi yhteyttä meihin.

Lisätietoja:

Näitkö autonhintaarvio.fi-mainoksen somessa? Lähetä se meille! Euroopan kuluttajakeskus 20.1.2017.
Kuluttaja-asiamies varoittaa epäselvistä autonarviointisivustoista. Kilpailu- ja kuluttajavirasto 10.10.2013.