Älä tee tilausta pilailumielessä

Erilaiset tilausansamyyjät ovat työllistäneet Euroopan kuluttajakeskusta jo useita vuosia. Tilausansalle on tyypillistä tarjota näytetuotetta toimituskulujen hintaan ja erehdyttää kuluttaja samalla pidempikestoiseen tilaukseen. Tuotteet liittyvät usein henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja joukossa on myös sellaisia tuotteita, joiden hankkiminen voi olla osalle kuluttajista jossain määrin arkaluontoista. Näistä esimerkkinä ovat erilaiset mieskuntoon vaikuttavat tuotteet, joiden mainossivut lupaavat merkittäviä tuloksia vain lyhyen käytön jälkeen.

Euroopan kuluttajakeskus on saanut käsiteltäväkseen kuluneina vuosina myös sellaisia tilauksia, joita kuluttaja ei ole lainkaan tehnyt. Aiempina vuosina pinnalla oli lyhytaikainen ilmiö, jossa alaikäisten nimiin oli tilattu tuotteita, joita alaikäisten ei ylipäänsä tulisi käyttää. Kuluneen vuoden aikana vastaanotimme valituksen, jossa kuluttajalle oli tilattu pilanimellä mieskuntoa kohentavaa tuotetta, jota ei sentään postilaatikkoon asti tullut, sillä osoite oli tilaajan itse keksimä. Sen sijaan tilaajan käyttämä sähköpostiosoite oli todellinen ja johti hankalaan ja kiusalliseen tilanteeseen, jossa kuluttaja joutui selvittämään myyjälle tilauksen perusteettomuutta ja lopulta pyytämään Euroopan kuluttajakeskusta apuun, jotta hän saisi sähköpostiosoitteeseensa kohdennetun laskutuksen päättymään. Tilausansatoimija ei ilman yhteydenottoamme ymmärtänyt ongelman todellista luonnetta, vaan piti tilausta aitona.

Euroopan kuluttajakeskus pitää ilmiötä huolestuttavana ja haluaa muistuttaa, ettei toisen lukuun tule verkossa tilata tuotteita tai tuotenäytteitä edes hetkellisen hauskanpidon nimissä. Toiminta, jolla pyritään aiheuttamaan harmia tilausansan kohteeksi joutuvalle kuluttajalle, ei ole hyväksyttävää. Kuinka itse reagoisit, jos sinua laskutettaisiin satojen eurojen edestä tuotteesta, jota et itse tilaisi, ja myyjän sinulle lähettämissä sähköposteissa vilahtelisivat maininnat saatavan perimisestä ja lisäkulujen kertymisestä, jollet maksa. Arvatenkin tilanteesta olisi nauru kaukana. Hupitilauksesta saattaa koitua kuluja ja vähintään ajanmenoa ja vaivaa pilan uhrille.

Euroopan kuluttajakeskuksen sovitteluavulla kuluttaja sai viimein kaipaamansa vahvistuksen tekaistun tilauksen ja laskutuksen peruuttamisesta. Sovitteluapumme on käytettävissä myös tämänkaltaisiin tilanteisiin ja autamme maksutta kuluttajia ongelmatilanteen selvittämiseksi, kun myyjäyritys sijaitsee toisessa EU-maassa, Norjassa tai Islannissa. Tekaistun tilauksen tekijän selvittäminen on puolestaan poliisiasia, mikäli tekaistun tilauksen uhriksi joutunut kuluttaja haluaa saada tilauksen tehneen henkilön vastaamaan teostaan.