Shopify sitoutuu parantamaan käytäntöjään

Globaali verkkokauppa-alusta Shopify on sitoutunut tekemään parannuksia alustan käytäntöihin, jotta ostosten tekeminen alustalla toimivissa verkkokaupoissa olisi eurooppalaisille kuluttajille turvallisempaa. Sitoumus tehtiin 18 kuukauden dialogin jälkeen, johon osallistuivat Shopify, Euroopan komissio ja Euroopan kuluttajansuojaviranomaisten yhteistyöverkosto (CPC-verkosto).

Euroopan komissio ja CPC-verkosto aloittivat vuoropuhelun verkkokauppa-alustan kanssa heinäkuussa 2021 sen jälkeen, kun Euroopan kuluttajakeskukset olivat saaneet lukuisia maiden rajat ylittäviä kuluttajavalituksia Shopifyn verkkokaupoista etenkin pandemiavuosina 2020 ja 2021. Valitusten mukaan useat Shopifyssa toimivat verkkokaupat ovat suoria huijauksia. Jotkut verkkokaupat myivät väärennettyjä tuotteita, toiset eivät toimittaneet tilauksia, ja monen verkkokaupan yhteystiedot ja yhteydenottotavat olivat puutteelliset tai puuttuivat kokonaan.

Shopify on sopinut komission ja CPC-verkoston kanssa, että se saattaa käytäntönsä EU:n kuluttajansuojasääntöjen mukaiseksi valvomalla myyjien laittomia käytänteitä ja puuttumalla niihin ripeästi. Dialogin tuloksena Shopify on sitoutunut:

  • muuttamaan verkkokauppojen sivustopohjat siten, että verkkokauppojen yhteystiedot, sopimusehdot, yksityisyyskäytännöt ja palautuskäytännöt tulevat pakollisiksi
  • antamaan EU:ssa toimiville myyjille selkeän ohjeistuksen EU:n kuluttajansuojasta
  • toimittamaan EU:ssa toimivien myyjien tiedot EU:n kansallisille kuluttajaviranomaisille pyydettäessä
  • poistamaan alustalta myyjät, joista kansalliset kuluttajaviranomaiset raportoivat Shopifylle sekä toimittamaan näiden tiedot jatkotutkintaa varten.

CPC-verkosto valvoo sitoumusten toteutumista ja seuraa myös uusien kuluttajavalitusten saapumista.

Lue lisää:

Consumer protection: Shopify commits to new practices to make it saferfor consumers buying from web stores on the platform. Euroopan komission tiedote 7.10.2022