FINE: Mitä matkavakuutuksesta korvataan, jos joudut karanteeniin tai sairastut koronaan ennen talvilomamatkaa?

Hiihtolomien lähestyessä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE muistuttaa, että jokainen perheenjäsen tulee olla vakuutettuna matkavakuutuksella. Vakuutukset ovat erilaisia sen suhteen, kuuluvatko lapset vanhempien vakuutuksiin, onko koko perhe vakuutettuna kokonaisuutena vai pitääkö jokaiselle ottaa matkavakuutus erikseen.

Vakuutuksen laajuus, korvausehdot ja korvauskäytännöt vaihtelevat eri matkavakuutuksissa, joten asia tulee aina selvittää omasta vakuutuksesta. Kotimaan matkojen osalta korvattavuus voi olla myös erilainen kuin ulkomaan matkojen osalta.

Jos matka peruutuu koronaan sairastumisen takia, korvataan sairastuneelle tyypillisesti sellaiset etukäteen maksetut matka- ja majoituskulut, joita matkapalveluntarjoaja, esimerkiksi lentoyhtiö tai mökin vuokraaja, ei ole velvollinen palauttamaan. Samoin etukäteen maksetut hissiliput ovat tyypillisesti korvattavia kuluja.

Useimmissa vakuutuksissa karanteeniin joutuminen terveenä ei ole korvattava matkan peruuntumisen syy. Poikkeuksena tästä saatetaan osassa vakuutuksia korvata matkan peruuntuminen, jos karanteeniin joutuu samassa taloudessa asuvan perheenjäsenen sairastumisen vuoksi.

Jos koronaan sairastuu matkalla, korvataan sairastuminen matkavakuutuksesta normaalien sairastumisehtojen mukaisesti. Käytännöt vaihtelevat vakuutuksittain. Korvausta voi saada lisäksi esimerkiksi sairastumisesta aiheutuneista ylimääräisistä matka- ja majoituskuluista, etukäteen maksetuista palveluista kuten hissilipuista, sekä sairaalassaolon ajalta menetettyjen matkapäivien korvausta. Pääsääntöisesti korvattavuus koskee sairastunutta. Mikäli matkalla oleva perhe joutuu terveenä karanteeniin, ei matkavakuutuksesta yleensä saa korvauksia.

Kannattaa ottaa huomioon, että epidemiatilanteen tai viranomaismääräysten johdosta peruuntuneet tai keskeytyneet matkat eivät kuulu useimpien matkavakuutuksien korvauspiiriin.

Lue lisää FINEn tiedotteesta:

Mitä matkavakuutuksesta korvataan, jos joudut karanteeniin tai sairastut koronaan ennen talvilomalle suunniteltua matkaa? (FINE 8.2.2021)