Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksista

Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään 3.12.2016. Euroopan kuluttajakeskus muistuttaa vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksista lentomatkoilla.

EU-asetuksen (1107/2006) mukaan vammaisilla ja liikuntarajoitteisilla henkilöillä on oikeus kuljettaa lääketieteellisiä laitteita lennoilla ilman lisäveloitusta. Lisäksi lentoyhtiöiden tulee yleensä tarjota opaskoirien tai liikkumiseen tarvittavien apuvälineiden, kuten pyörätuolin, kuljettaminen maksutta.

Lentokentillä tarjotun avun tarkoitus on mahdollistaa liikuntarajoitteisen tai vammaisen matkustajan liikkuminen lentokentällä, lentokoneeseen ja sieltä edelleen matkakohteen lentoasemalle ja sen ulkopuolelle. Esimerkiksi lennon jälkeen liikuntarajoitteinen matkustaja avustetaan jatkolennolleen tai bussiin tai taksiin. Tarvittaessa matkustajaa avustetaan myös matkatavaroiden kanssa.

Liikuntarajoitteisten lentomatkustajien on ilmoitettava lentoyhtiölle tai matkanjärjestäjälle avun tarpeestaan vähintään 48 tuntia ennen lentoa. Myös lentokenttävirkailijoilta voi pyytää apua. Lentoyhtiö vastaa ongelmista liittyen lentoon, matkatavaroihin tai liikunta-apuvälineiden lähtöselvitykseen.

Nämä lain vaatimukset koskevat kaikkia lentoasemia ja lentoyhtiöitä, joiden rekisteröity kotipaikka on Euroopan unionissa, Islannissa tai Norjassa. Euroopan kuluttajakeskus tarjoaa maksutonta apua ja neuvoja vammaisille tai liikuntarajoitteisille matkustajille, jotka ovat jo olleet tuloksetta yhteydessä lentoyhtiöön ja kun asia koskee matkustamista EU-alueella.

Lue lisää:
Liikuntarajoitteiset matkustajat