Brexit: Kuluttajansuojaan ei välittömiä muutoksia siirtymäaikana

Brexit eli Britannian ero EU:sta tapahtuu 31.1.2020 ja erosopimus tulee voimaan 1.2.2020. Siitä alkaa siirtymäaika, joka kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Siirtymäaikana Britannian ja EU:n suhde jatkuu EU:n nykysäännöillä. Suomalaiskuluttaja voi siten jatkaa verkko-ostosten tekoa Britanniasta entiseen tapaan, eikä esimerkiksi etäkaupan peruuttamisoikeuteen tule muutoksia siirtymäaikana.

Siirtymäkaudesta johtuen myös Euroopan kuluttajakeskuksen Iso-Britannian toimipiste voi jatkaa toimintaansa vuoden 2020 ajan. Näin voimme tarjota edelleen sovitteluapua niille suomalaiskuluttajille, joilla on ongelma Britanniassa sijaitsevan yrityksen kanssa. Kuluttajilla on mahdollisuus käynnistää siirtymäaikana myös esimerkiksi vähäisiä vaatimuksia koskeva menettely (ESCP) brittiläistä yritystä koskien.  

Siirtymäajan jälkeinen tilanne on sen sijaan auki ja esimerkiksi kuluttajansuojan taso ja matkustajan oikeudet määrittyvät neuvoteltavan erosopimuksen mukaisesti. EU ja Britannia aloittavat helmikuussa neuvottelut tulevasta suhteestaan.

Lisätietoja: