Air Berlin jättänyt konkurssihakemuksen – toimintaohjeita kuluttajille

Saksalainen lentoyhtiö Air Berlin ilmoitti 15.8.2017 olevansa maksukyvytön ja hakeutuvansa konkurssiin. Lentotoiminta jatkuu yhtiön mukaan kuitenkin seuraavat kolme kuukautta Air Berlinin saatua tilapäislainan Saksan valtiolta. Kokosimme toimintaohjeita kuluttajille, jotka ovat ostaneet liput Air Berlinin lennolle. 


Miten minun tulee toimia, jos olen ostanut Air Berliniltä lennot esimerkiksi syyslomalle ja maksanut jo ne?

Kannattaa odottaa rauhassa ja seurata tilannetta. Yhtiön oman ilmoituksen mukaan lennot jatkuvat normaalisti noin kolmen kuukauden ajan. Air Berliniä ei ole vielä asetettu konkurssiin, joten kuluttajilla ei ole oikeutta peruuttaa lentolippujaan ja vaatia rahojaan takaisin konkurssiin vedoten, vaan peruminen tapahtuu myyjän normaalien sopimusehtojen mukaan. Kannattaa kuitenkin seurata aktiivisesti yhtiön tiedotusta ja oman lennon tilannetta. Jos lentosi perutaan, yhtiön tulisi ilmoittaa siitä sinulle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jos konkurssimenettely käynnistetään, saatetaan kaikki lennot perua kerralla ja nopeasti.

Miten toimin, jos lentoni Air Berlinillä toteutuu, mutta se viivästyy määränpäästä tai lentoni peruuntuu ja se uudelleenreititetään?

Jos lentosi toteutuu, mutta viivästyy määränpäästä, sinulla on oikeus hakea korvauksia EU-lainsäädännön mukaisesti. Euroopan kuluttajakeskuksen Saksan toimipiste kuitenkin pyytää kuluttajia huomioimaan, että on epätodennäköistä, että Air Berlin tässä tilanteessa käsittelisi tai maksaisi viivästyskorvauksia. Sama koskee aiemmin tehtyjä korvaushakemuksia, joiden käsittely on yhtiössä yhä kesken.

Kannattaako Air Berliniltä ostaa enää lentoja?

Emme suosittele tätä, koska tilanne on kuitenkin epävarma. Yhtiö on itse ilmoittanut, että lennot jatkuisivat lähikuukaudet normaalisti.

Miten toimin, jos Air Berlin asetetaan lopulta konkurssiin?

Parhaiten lentoyhtiön konkurssitilanteesta selviää, jos olet maksanut lentolippusi luottokortilla. Tällöin voit konkurssitilanteessa vaatia lipun hinnanpalautusta suoraan luottokortin myöntäneeltä taholta konkurssipesän sijaan. Myös valmismatkan ostaneella on konkurssitilanteessa pelkän reittilennon ostanutta parempi asema. Julkaisemme tarvittaessa lisää toimintaohjeita sivuillamme.

Seuraa tilannetta

Jos olet ostanut lentolipun Air Berliniltä, seuraa tilanteen kehittymistä esimerkiksi lentoyhtiön sivuilta. Jos sinulla on kysyttävää lentomatkustajan oikeuksista, voit lukea niistä sivuiltamme tai olla yhteydessä meihin. Seuraamme Air Berlinin tilannetta tarkoin.