Jos ostat kulutustavaran jostakin toisesta EU-maasta, oikeutesi kuluttajana riippuvat sovellettavasta lainsäädännöstä. Jos myyjä ei ole markkinoinut tavaraa Suomeen, tapaukseen sovelletaan todennäköisimmin ostomaan lainsäädäntöä. Jos tapaukseen sovelletaan Suomen lakia, oikeutesi tavaran kaupassa löytyvät Kuluttajansuojalain 5 luvusta. Tarvittaessa saat neuvontaa kuluttajaneuvojalta. Neuvonnan puhelinnumero on 029 553 6901, ja se palvelee arkisin klo 9.00-15.00. Puhelinneuvontaa saa ruotsiksi numerossa 029 553 6902.
Puheluiden hinta

EU:ssa yhteinen kuluttajansuojan vähimmäistaso

Direktiivi kulutustavaroiden kaupasta ja takuista takaa sen, että EU-maissa myyjän virhevastuuta tavaran kaupassa koskee yhtenäinen kuluttajansuojan vähimmäistaso.

Vähimmäissuoja koskee kulutustavaran, eli irtaimen esineen kauppaa, kun
- myyjänä on elinkeinonharjoittaja ja
- ostajana kuluttaja.

Et ole tämän kuluttajansuojan piirissä, jos ostat tavaran
- ammattikäyttöön
- jälleenmyytäväksi tai
- toiselta kuluttajalta.

Direktiivi ei säätele aikaisemman myyntiportaan, valmistajan, välittäjän tai luotonantajan vastuuta kuluttajalle. Niihin pätee kansallinen lainsäädäntö. 
 

Myyjä ei voi sopia heikommista ehdoista

Jäsenmaiden oma lainsäädäntö voi suojella kuluttajaa paremmin kuin direktiivi edellyttää, mutta ei heikommin. Suomen lainsäädäntö suojaa kuluttajaa direktiiviä paremmin. Lainsäädäntö on myös pakottavaa kuluttajan hyväksi. Myyjä ei siis voi sopimusehdoillaan viedä vähimmäissuojaa tai sopia sitä huonommista ehdoista.

 

Tulosta
12.11.2013